Nem mindegy, hol kötjük meg: sorra fordítanak hátat a bankoknak a családok, ezért

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nem mindegy, hol kötjük meg: sorra fordítanak hátat a bankoknak a családok, ezért

Már 2020 óta rekordokat döntenek a lakáskölcsönre igényelt lakossági hitelek kifizetései. Jellemző volt, hogy az elmúlt hónapokban a korábbi években megszokott összegek akár többszörösét utalták ki a pénzintézetek lakossági ügyfeleiknek. Februárban azonban, az eddig tapasztaltak után meglepő módon csökkenni kezdett a lakáshitelek iránti érdeklődés. Vajon csak a szezonális hatások betörését látjuk, vagy leáldozóban van a jelzálogkölcsönök iránti, az állami támogatások által eddig pörgetett érdeklődés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett számok szerint összesen 105,22 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok februárban a lakossági ügyfeleik részére. Ez az előző hónapban kifizetett összeghez képest 4 százalékos visszaesést jelent. Bár éves összevetésben a hitelek új kifizetéseinek összege még mindig 50,3 százalékos növekedést mutat, a hiteltípus népszerűségének tavaly márciusban megindult szinte folyamatos szárnyalása óta az idei február annak leggyengébb hónapja volt.

A mostani számok ettől függetlenül sok éves összevetésben még mindig igen magasnak számítanak és a februári kifizetések továbbra is sok éves rekordokat döntöttek meg. A lakáskölcsönök népszerűségének tavalyi felfutását előidéző támogatások ugyanis továbbra is elérhetőek. Mint ismeretes ugyanis, az ingatlanhitelek soha nem látott népszerűsége mögött részben a 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatás, és az ehhez februártól elérhető hitel állt, ami magyar családok tömegeit ösztökélte lakásvásárlásra és korszerűsítésre. A mostanra számos bankban "hiánycikknek" számító Zöld Otthon Lakáshitelek pedig októbertől segíthettek fenntartani a kölcsönök iránti érdeklődést.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

banki hitel

lakáshitel