Rengeteget spórolhatsz ezzel a trükkel: így mentsd meg a fonnyadt salátát, zöldséget a kidobástól

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteget spórolhatsz ezzel a trükkel: így mentsd meg a fonnyadt salátát, zöldséget a kidobástól

A kamra tele van fonnyadt saláta zöldjével, babszemekkel, megvékonyodott sárgarépával és zellerrel? Ahelyett, hogy első felindulásból kukába dobnánk őket, próbáljuk meg menteni, ami menthető. Cikkünkben most éppen ezért annak jártunk utána, mit lehet kezdeni a fonnyadt zöldségekkel, salátákkal. Illetve, hogy milyen trükköket érdemes bevetni annak érdekében, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön a kukába, illetve ezzel együtt még spórolni is tudjunk. Lássuk!

Miután eltöltöttünk egy délutánt a közeli termelői piacon, vagy letudtuk a heti vagy havi bevásárlást az áruházban, hazatérünk a friss zöldségekkel és egyből tesszük is őket a hűtőbe. Néhány nap múlva, amikor eszünkbe jut a fel nem használt, ropogós, friss római saláta, a csokorba vett répa, megindulunk a hűtő felé, hogy azonnal készítsünk belőlük valamit. Persze, ennyi idő után a rekeszben fekvő zöldségek sem olyan frissek már, mint mikor hazahoztuk őket. A fonnyadt, ázott darabok pedig nem nyújtanak túl étvágygerjesztő látványt.

Ne gondoljuk, hogy ez csak a kezdő háziasszonyokkal esik meg, gyakorlott szakácsok is belefutnak abba a csapdába, hogy valamiből sokkal többet vásárolnak, mint amennyit fel tudnak használni. Persze a jól megtervezett heti vagy napi menü sokat segíthet a bevásárláskor, de az idő így is telik. A megvásárolt zöldségek pedig ugyan úgy, több napot állnak a hűtőben. A jó hír az, hogy sok zöldséget életre lehet kelteni valamivel, ami valószínűleg mindenkinél kéznél van: ez pedig a jeges víz.

Hogyan működik?

A víz elengedhetetlen a zöldség növekedéséhez, állagához és vitalitásához. Valójában a legtöbb zöldség több mint 80 tömegszázalékban vízből áll. A betakarításkor a zöldségeknek korlátozott vízkészletük van. Amikor ez a víz elfogy, a zöldség sejtjei elkezdenek összeomlani. Ha a fonnyadt terméket jeges vízbe helyezi, a sejtek elkezdhetik felszívni a vizet, és feltölthetik a kiszáradt sejteket. Ez a trükk segít megmenteni a fonnyadt, hervadt zöldségek nagy részét, amelyek túl sokáig lapultak a hűtőnk fiókjában.

Hogyan lehet újraéleszteni a fonnyadt zöldségeket?

1. Először is, vágjuk le azokat a részeket, amelyekre nincs szükség.

Vágjunk le mindent, ami túl fonnyadt vagy nem szükséges. Lehet, hogy a zellerlevél túl töpörödött a feltámadáshoz, de a zellerszár megmenthető. A nem hasznosítható részeket tehát vágjuk le, és tegyük a komposztkupacba

2. Jöhet a jeges fürdő!

A jeges vizet egy vödörbe vagy egy nagy tálba készítsük el, annak mentén mekkora zöldségekkel dolgozunk majd. Ezután tegyük a zöldségeket tartalmazó edényt a hűtőszekrénybe, hogy a víz hűvös maradjon. Hagyjuk ázni ezután 15-30 percig. A vastagabb terményeknél, például a gyökérzöldségekhez hosszabb időre vagy akár egy órára is szükség lehet.

A száras zöldségeknél, például a spárgát, a brokkolit és a fűszernövényeket, úgy kezelhetjük, mint a virágokat: tegyük a termény végét egy üveg vízbe, és hagyjuk ázni. Csak ügyeljünk arra, hogy egy kicsit vágjuk le a végeket, hogy kinyissuk a sejteket.

3. Töröljük szárazra

Lehetséges, hogy le kell öblíteni a zöldségeket folyó hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk a maradék szemcséket vagy szennyeződéseket. Ezután csavarjuk be a zöldségeket nedvszívó törülközőbe, hogy elszívja a felesleges vizet. Alaposan szárítsuk meg az egyes saláta- és zöldleveleket is, csak ezután tehetjük tárolóedénybe őket.

4. Mintha most vettük volna

Az újjáélesztett termékek nagy része a tervezett módon felhasználható. Előfordulhat, hogy egyes termékekben több víz van a szokásosnál, de ez nem befolyásolja az ízét. Valójában még akkor is, ha a víz elpárolog az ételből, az ízért felelős tápanyagok és elemek megmaradnak. Az újjáélesztett termények íze szinte megegyezik a frissen vásárolt zöldségekével.

Ha később akarjuk a felélesztett zöldségeket felhasználni, akkor a vízfürdő után nagyon meg kell szárítani őket. A víz táptalaja a baktériumoknak, és a felfrissített étel könnyebben megrohadhat. Az újjáélesztett terméket két napon belül fel kell használni, mivel körülbelül ennyi idő, amíg nem kezd el megromlani.

Milyen zöldségeket lehet újraéleszteni ezzel a technikával?

A vastagabb zöldségek, mint a sárgarépa, cékla és burgonya jól használhatók a vízrevitalizációs technikával. Használhatjuk leveles zöldségekkel is, mint például saláta, spenót, mángold, kelkáposzta és még fűszernövények is. De a spárga és a brokkoli is feléleszthető. Nem valószínű, hogy működik a trükk, az olyan zöldségek és termékek esetén, amelyek gyorsan rothadnak ahelyett, hogy zsugorodnának. Ide tartozik a cukkini, a tök, a sütőtök és a paradicsom.

Mikor nem fog működni?

Ha olyan ételt találunk, amely közel áll a rothadáshoz vagy a rothadás jeleit mutatja, akkor elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszaút. Az elszíneződött vagy sötét foltokkal borított termék is valószínűleg már kifutott az időből. A bomlás további nyilvánvaló jelei közé tartozik a nyálkás textúra, a penészgomba megjelenése is. Ezeket az ételeket szemétbe kell dobni, de még jobb, ha van komposztunk, mert akkor inkább oda kell vinni.

Mentsük, ami menthető!

A nem megfelelő tárolás a zöldségek fonnyadásához vezet, és a fonnyadt zöldségek gyorsan kidobott pénzzé válnak. Bár az elmúlt években néhány százalékkal csökkent, még mindig átlagosan 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban fejenként. A Nébih a pénztárcánk szempontjából számszerűsítette is ezt az elsőre felfoghatatlannak tűnő mennyiséget:

A Pénzcentrum tavaly ősszel online kutatást készített, hogy felmérje a magyarok tapasztalatait a koronavírus-járvány és az élelmiszerhulladék keletkezésének összefüggésében. Ebből kiderült, hogy a kitöltők 87 százaléka saját bevallása szerint tudatosan figyel rá, hogy ne pazarolja az ételt. Viszont az is nagymértékben jellemző a magyar vásárlókra, hogy ha olcsóbban kijönnek, inkább a nagyobb kiszerelést választják (79,4%), illetve hogyha kevésbé szép gyümölcsöt/zöldséget találnak csak a boltban, már nem veszik meg (72,9%). Ez pedig pazarláshoz vezet.

Amikor egy ételnek lejárt a szavatossága, a kitöltők harmada dobja ki a kukába (33,9%). Minden negyedik válaszadó nem eszi meg a pékárut, ha az már száraz, és 36,9 százalékuk a gyümölcsöt, zöldséget sem, ha fonnyadt. A leggyakrabban kidobott ételtípus a pékáru és kenyér lett (37,9%), amit a készétel, főtt étel követ (27,4%), és a zöldségek (23%), illetve gyümölcsök (16,2%) is gyakran kerülnek kidobásra. A teljes kutatási eredményt itt lehet megismerni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldség

saláta

fonnyadt zöldség

fonnyadt saláta

spórolás

spórolási tippek

egészséges táplálkozás

élelmiszerpazarlás

élelmiszermentés