Felrobban a magyar piac: szükség van a munkaerőre a vállalatok túléléséhez

Világgazdaság   
  Megosztom
Felrobban a magyar piac: szükség van a munkaerőre a vállalatok túléléséhez

Hiába az emelkedő költségek és a gazdasági nehézségek, a hazai vállalatoknak muszáj megtartaniuk a munkavállalókat, ha felszínen akarnak maradni. Tömeges elbocsátások nem várhatók, legfeljebb kisebb ingadozás lehet a hazai álláspiacon

Ahogy a Covid, úgy vélhetően a háború is átmeneti, így azok a tőkeerős termelővállalatok, amelyek abban bíznak, hogy nagyjából egy-két éven belül normalizálódik a helyzet, egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjék a munkaerőt. Magyarországon továbbra is munkaerőhiány van, és ez a jövőben nem is fog változni, még a gazdasági nehézségek ellenére sem – nyilatkozta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

emiatt félő, hogy ismét a járvány alatt megtapasztalt munkanélküliség üti fel a fejét. A VG-nek nyilatkozó szakemberek azonban nem osztják ezeket az aggodalmakat.

A munkaerő megtartását Virovácz Péter a mostani helyzetben azzal indokolta, hogy ha elengedik az alkalmazottakat a cégek, át fognak menni más munkáltatóhoz, és nem, vagy csak aránytalanul magas költségek mellett tudják majd visszafoglalkoztatni a korábban elküldött embereket.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint tömeges elbocsátásokra sem kell számítani. Szerinte azoknál a cégeknél, amelyek átmenetileg alapanyag- vagy bármilyen más ellátási, logisztikai problémával küzdenek, vagy a piacukat vesztették el, lehet esetileg probléma, és némi létszámcsökkentésre is sor kerülhet, ám nem ez az általánosan jellemző, továbbra is a munkaerőhiány a legnagyobb a kihívás a vállalatok életében.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a VG-nek szintén arról számolt be, hogy a gazdasági nehézségek inkább egy-egy cégre jellemzők:

Ott, ahol át tudják hárítani a megemelkedett költségeket, alapvetően nincsen probléma, a munkaerő-kereslet drasztikus visszaesése emiatt szerinte nem is várható. A hazai autóiparban is egyelőre csak azt látni, hogy egy-egy műszakot lemondanak a nagyobb gyárak, de például a Suzukinál még ez sincs, folyamatosan megy a termelés.

Suppan Gergely szerint az is jól mutatja, mekkora munkaerőhiány van Magyarországon, hogy a Waberer’s március végén bejelentette, 80 indiai vendégmunkást alkalmaz sofőrként.

Rolek Ferenc viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi vendégmunkások alkalmazása sem túl hatékony megoldás, mivel a nyugat-európai országokkal szinte lehetetlen versenyezni a magasabb bérek miatt. Ezért a vállalatoknak a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a termelékenységük javítására.

Jobb munkaszervezéssel, gépesítéssel és automatizációval tudják a munkakeresletet csökkenteni, mivel a munkaerő-kínálat nagyobb már nem lesz

– figyelmeztetett Rolek Ferenc.

A következő hónapokban tovább fog csökkenni az állástalanok száma Suppan Gergely várakozásai szerint, ennek köszönhetően ismét a járvány előtti munkanélküliségi rátát láthatjuk hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munkaerőpiaci helyzet

munkaadó

gyáriparosok

munkanélküliség

foglalkoztatottság