Itt a bejelentés: Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán

MTI   
  Megosztom
Itt a bejelentés: Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán, a muránói üveg, a donegali gyapjú vagy éppen a solingeni acél egy új, Európai Unió Bizottsága által közzétett rendeletjavaslat alapján.

A herendi porcelán, a muránói üveg, a donegali gyapjú vagy éppen a solingeni acél világszerte elismert kézművesipari termékek, azonban e termékek esetében uniós földrajzi árujelző oltalom igénylésére egyelőre nincs lehetőség, így a gyártók nem tudják uniós szinten igazolni a termékek minősége és származása közötti kapcsolatot.

A borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők rendszerének sikerére építve az Európai Unió Bizottsága közzétette a kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslatát. A javaslat lehetővé tenné a régiójukhoz és hagyományos szaktudásukhoz kapcsolódó kézműves és ipari termékek előállítóinak, hogy európai földrajziárujelző-oltalmat kaphassanak.

Az Európai Unió nem akar lemaradni a szellemitulajdon-védelmi versenyben (ennek Kína és az Egyesült Államok az éllovasai), így egyre több olyan intézkedést hoz, amellyel az uniós tagállamok vállalkozásainak segít a saját márkáik oltalmazásában – ennek egyik újabb állomása lehet az uniós földrajzi árujelzők bevezetése is. Bízom benne, hogy ezek a nemzetközi, illetve a hazai gazdasági ösztönzők egyre több magyar céget sarkallnak szellemi tulajdonuk tudatosabb védelmére, amellyel még nagyobb versenyelőnyt és gazdasági hasznot szerezhetnek

– emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke a rendeletjavaslat kapcsán.

A javaslat elfogadása esetén a fogyasztók könnyebben tudják majd azonosítani a minőségi árucikkeket, és megalapozottabb döntéseket tudnak hozni vásárláskor. Előrelépést jelent a foglalkoztatás területén is, hiszen a földrajziárujelző-oltalom vonzóvá teszi a régiókat, segít megőrizni a szakértelmet és a munkahelyeket, ezáltal hozzájárulva e régiók gazdasági fejlődéséhez. A rendelet bevezetése azt is elő kívánja segíteni, hogy a hagyományos kézműves és ipari áruk egyenrangúak legyenek a mezőgazdasági termékek vonatkozásában már létező, oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

herendi porcelán

herend

porcelán

uniós földrajzi árujelző