Csak a miniszter segíthet: milliókkal tartozik a borászoknak a legnagyobb italforgalmazó

24.hu   
  Megosztom
Csak a miniszter segíthet: milliókkal tartozik a borászoknak a legnagyobb italforgalmazó

A hazai borászok színe-java azt kéri Palkovics Lászlótól mint az iparügyekért és a kereskedelemért is felelős minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, mivel milliókkal tartozik nekik a csődeljárás alatt álló cég. Az Ital Magyarország Kft. egyik korábbi dolgozója pedig pert nyert a céggel szemben: a bíróság kimondta, hogy jogellenesen bocsátották el.

Az IMO, az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó cég csődöt jelentett, és tavaly óta nem fizet olyan neves borászatoknak, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, mint ahogyan a Bock, a Dobosi és a Gere Pincészet is hiába várja, hogy a forgalmazó átutalja a nekik járó összeget, írja a 24.hu.

A cég lassan egy éve nem fizette ki a neki beszállított termékek ellenértékét, a fizetési, ügyvédi felszólításokra érdemben nem reagált, az esetleges megegyezésre nem törekedett

- ecsetelik a borászok a helyzetet.

Az IMO-val szemben februárban rendelték el a csődeljárást, azóta a hitelezőknek már be kellett jelenteniük a követeléseiket, a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelőt, a Fehér Denevér Felszámoló Gazdasági és Tanácsadó Kft.-től Borcsányi-Hargitai Mariannt azonban hiába keresték, nem tudták elérni.

Így a lap nem kapott választ arra:

  • hogyan áll a csődeljárás,
  • van-e reorganizációs terv,
  • milyen ajánlatot tett esetleg az IMO a tartozások kifizetésére,
  • egyáltalán van-e esély arra, hogy a cég tovább működjön, vagy elkerülhetetlen az IMO felszámolása?

A borászok a felszámolást tartják valószínűnek – ez derül ki a kérelmükből. Úgy vélik, hogy az IMO stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésével biztosítható az esetleges felszámolás elrendelése esetén a gyors, átlátható, rendezett és az állam által felügyelt eljárás lefolytatása. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a kormány rendeletben minősíthet egy szereplőt stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek.

Az egyik érintett borász a 24.hu-nak arról beszélt, arra nem látnak esélyt, hogy az IMO – akár állami segítséggel – tovább működjön, azért keresték meg Palkovicsot, hogy a majdani felszámoló biztos minél korrektebben vezényelje le a felszámolási eljárást, és járjon el a cég vagyonának értékesítése, a hitelezők kifizetése során. A stratégiailag kiemelt cégek esetében ugyanis az általános szabálytól eltérően nem gép sorsolja a felszámolót, ezeknél csak az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. járhat el. A borászok tehát az állami felszámoló kijelölésében látják a korrekt eljárás biztosítékát.

A megjelenésig nem kaptak választ kérdéseikre, de úgy tudják, hogy az innovációs tárcán nem múlik a borászok kérésének teljesítése, az IMO stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítése.

Nem meglepő egyébként, hogy a borászok nemcsak a pénzük, hanem a csődeljárás miatt is aggódnak. Korábban a név nélkül nyilatkozó borászok közül többen megpendítették, hogy nem egyszerű fizetési problémáról lehet szó, pénzkimenekítést, sőt csalárd csőd gyanúját is felvetették azzal, hogy büntető feljelentést is terveznek.

Az IMO-val ráadásul nem az első italforgalmazós cége dőlt be Bognár Gábor Andornak, korábbi vállalkozása, a Drink Hungária Kft. felszámolása 2015-ben fejeződött be, és törölték is a cégjegyzékből. A Drink Hungária 2012 márciusa óta szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szégyenlistáján, azaz a 100 millió forintnál több közpénzzel tartozó cégek között. A NAV törvényességi felügyeleti eljárást is kért a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságánál. Korábbi sajtóhírek szerint a Drink Hungária 2,5 milliárd adóhátralékot hozott össze, eladták szerb állampolgároknak, majd az adóhatóság felelősségre vonás nélkül megszüntette a kft.-t.

Korábbi cikkükben arról is beszámoltak, hogy méltatlan módon bocsátottak el az IMO 60-70 dolgozóját, egyikük pedig jogellenes felmondás miatt be is perelte a céget. Az ítélet már meg is született:

A társaságot kártérítés megfizetésére kötelezték. Hogy miből fizetik ki, az persze kérdés, de ilyen esetekben a károsult gyakran a hitelezői lista élére ugrik, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az állami bérgarancia-alapból fedezik majd az összeget. Várható, hogy a volt dolgozó sikeres perén felbuzdulva több korábbi munkatárs is beperli majd az Ital Magyarország Kft.-t.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ital magyarország kft

imo

csődeljárás

borászok

kártérítés

palkovics lászló