Lesújtó hírt közöltek: szárnyal az infláció, lenullázódhat az idei béremelés

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó hírt közöltek: szárnyal az infláció, lenullázódhat az idei béremelés

A dolgozók 61%-a kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció. Ez derült ki a Pulzus Kutató május elsejére készített, reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit először az RTL Híradóval osztották meg. A felmérés alapján a munkavállalók ötöde tart attól, hogy az elveszítheti állását Magyarországon.

A virsli 11%-kal, a sör pedig 7%-kal drágult egyetlen év alatt a KSH szerint. Ezekből a vasárnapi városligeti majálison csak szakszervezeti tagok kaptak ingyen. Vagyis az érdekképviseletek fizettek érte a tavalyinál többet. Az infláció most már akkora, hogy az idei béremelés hatását is teljesen lenullázhatja - közölte az RTL Híradója.

A minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot 19 és fél százalékkal emelték idén. A dolgozók 36%-a viszont egy forinttal többet se visz haza, mint egy éve – a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felmérése szerint. 61% kapott bérfejlesztést idén, 1% nem válaszolt, 2% pedig nem dolgozott tavaly.

Lényegesen a 18-39 év közöttiek kaptak. Az ő körükben 75% nyilatkozta azt, hogy kapott fizetésemelést. És ahogy megyünk följebb, tehát, hogy egyre idősebb a korosztály, annál kevésbé jellemző, hogy kapott fizetésemelést

– mondta Huber Tamara, a Pulzus Kutató kutatási igazgatója.

Vagyis a fizetésük nagyjából annyit érhet, mint tavaly, miután az infláció is akár 10% körülire gyorsulhat éves szinten a Nemzeti Bank szerint.

39%-uk bérét a pénzromlás üteménél nagyobb mértékben emelték. Mégis nagyjából minden második munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével.

Azt is megkérdeztük, hogy minimum hány százalékos fizetésemelésnek kellett volna történnie ahhoz, hogy elégedett legyen, ha valaki nem volt elégedett, és itt az lászik, hogyha már 16%-ot kaptak volna, akkor már a legtöbben elégedettek lettek volna

– mondta a kutató.

Az RTL Híradó által kérdezett érdekképviseleti vezető azt mondja, ott nagyobb fizetésemelés, ahol van szakszervezet.

A jegybank a gazdasági növekedés lassulásával számol az orosz-ukrán háború miatt. A KSH csütörtökön közölte, hogy egyelőre majdnem 4 millió 700 ezren dolgoznak az országban, és márciusban 3,6%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta. A Pulzus friss kutatása szerint jelenleg a magyar dolgozók 20%-a tart attól, hogy elveszítheti az állását.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

infláció

áremelkedés

álláskeresés