Komoly kihívások várnak a magyar építőiparra: a bődületes áremelkedés ide vezethet

MTI   
  Megosztom
Komoly kihívások várnak a magyar építőiparra: a bődületes áremelkedés ide vezethet

A magyar ingatlanpiac hosszabb távon ugyan jelentős fejlődés előtt áll, a következő 2-3 évben azonban a fejlesztőkre komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt - mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón.

Kiss Gábor közölte, az inflációs környezet, az energia magas ára hat az építőanyagok árára is, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi. Hozzátette, a finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére elmondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan 20 százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban. Kiss Gábor kiemelte, minél hamarabb lépéseket kell tenni az infláció lassítására, mert 3 százalék körüli inflációs környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát, valamint ez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Arra is kitért, fontos, hogy ebben a nehezebb gazdasági környezetben hogyan alakulnak azok a család- és lakástámogatási rendszerek (csok), amelyek aktívan befolyásolják, hogy mennyi lakás épül Magyarországon. Az elmúlt időszakban évente 20 ezer új lakás épült az országban, a kívánatos azonban 30-35 ezer lenne - tette hozzá. Beszámolt róla, hogy a magyarországi irodaterületek összessége elérte a 4 millió négyzetmétert, és további fejlesztések zajlanak ebben a szegmensben. Ugyanakkor jelezte, a bérlők a home office részleges fennmaradása miatt megfontoltabban és lassabban döntenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

építőipari alapanyagok