Fontos változás jön: más adózási módra térhetnek át a katából kiesők

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos változás jön: más adózási módra térhetnek át a katából kiesők

Jelentősen csökken az ekho mértéke, hogy könnyítse az átállást a katásoknak. A Magyar Közlönyben emellett megjelent a devizában történő adózásról szóló rendelet is.

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Így 15 százalék lesz a fizetendő adó mértéke - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden, miután megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

A kormány arra számít, hogy a katával kapcsolatos változások után az egyéni vállalkozók az átalányadózásra, a cégek a kisvállalati adóra, az előadóművészek pedig az ekhóra térhetnek át.

A Magyar Közlönyben megjelent másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

A másik könnyítés a katás cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően (átalányadózó) egyéni vállalkozó lehet.

Megjelent ugyanakkor az a rendelet is, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék. Az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

adózás

ekho

adózási forma

pénzcentrum