Gulyás Gergely extra bejelentése: ez lesz a kamatstoppal, és az árstopos politikával

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gulyás Gergely extra bejelentése: ez lesz a kamatstoppal, és az árstopos politikával

A kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést tartott és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Szombaton háromnegyed 12-től ezek eredményeit ismerteti a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter, és Szentkirály Alexandra kormányszóvivő - derült ki a Pénzcentrum tudósításából.


 


 

A szankciós infláció ellen küzdünk, de úgy, hogy közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót. A kamatstop referenciaidőpontja június 28-a. Akkor 7,77% volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69%. Ugyanez a referenciaidőpont fog életbe lépni a KKV-kamatstopra is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. November 15-től fogjuk bevezetni gazdaságfejlesztési miniszter. A kamatstop jövő év, július elsejéig. Az állomány megközelíti a 2000 milliárdot, közel 60 ezer kkv-t fog érinteni - ismertette a kamatstop kiterjesztésének részleteit Nagy Márton.

A Széchenyi kártyára térve a Gazdaságfejlesztési miniszter elárulta, hogy a 3,5 százalékos kamat január 1-ig marad, utána 5 százalékra fog emelkedni. A termékek körét áramvonalasítottuk, egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitel-kártya az, ami megmarad - közölte a miniszter.

Harmadik lépésként azon gondolkodnak, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként, hanem ösztönzőként is használják. Aki hitelez az kevesebb bankadót fizethet, jövő héttől kezdenek dolgozni ezen a programon

- tette hozzá Nagy Márton.

Nagy jelentőségű uniós csúcs volt, ahol egy jó kompromisszum született - folytatta Gulyás Gergely. A hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak, Magyarországnak Oroszországgal van hosszú távú szerződése - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy jelentőségű uniós csúcs volt, ahol egy jó kompromisszum született - folytatta Gulyás Gergely. A hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak, Magyarországnak Oroszországgal van hosszú távú szerződése - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy Márton kérdésre elárulta: október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért a vállalkozások. Közel ezer kkv regisztrált eddig. Az idei évben rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák 50 százaléknyi növekményét kifizetik, jövő évben beruházási támogatást is adnak, beuhuzásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programra lehet felhasználni, 15 százalékig az önerőt finanszírozni fogják jövő év végéig.

A kamatstop automatikusan érvénybe lép, nem kell rá jelentkezni - válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton. 60 ezer kkv, 100 ezer hiteléről van szó, amely 2 000 milliárd forintnyi hitelt jelent. Nem szeretnénk, hogy árat emeljenek és bedobják a kulcsot a kkv-k - árulta el egy másik kérdésre felelve a miniszter.

Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, válaszolta egy későbbi kérdésre Gulyás Gergely. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van - összegezte.

Nincs végleges döntés a családtámogatási rendszer elemeiről sem. A kormány a családtámogatásokon nem kíván spórolni - mondta Gulyás az otthonfelújítási támogatás fenntartására vonatkozó kérdése. Azt ígérte, hogy egy hónapon belül döntéls születik az otthonfelújítási támogatás jövőjéről.

Nagy Márton egy későbbi kérdésre válaszolva elárulta, a jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban. Várhatóan úgy alakul majd, hogy magas infláció az év elején, alacsony az év végén. a miniszter véleménye szerint pedig jó esély van rá, hogy akár egy számjegyű is legyen az év végére.

A jegybank keményen harcol az infláció ellen, a kormány is, az árstopok sem véletlenül kerültek bevezetésre. Az ársapkák nem jók, de nem normális időkben vagyunk, más eszközök kellenek - zárta Nagy Márton.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gulyás gergely

európai únió

infláció