Nincs elég háziorvos a körzetekben: ez lehet az oka?

infostart.hu   
  Megosztom
Nincs elég háziorvos a körzetekben: ez lehet az oka?

A háziorvosok száma Magyarországon folyamatosan csökken – mondta az InfoRádiónak a témában tanulmányt készítő Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A betöltetlen praxisok aránya folyamatosan nő. A probléma 2010 óta jelentkezik és azóta megállás nélkül növekszik, 2022 végén a háziorvosi körzeteknek már több mint tíz százaléka betöltetlen. Mivel hatezer háziorvosi körzet van Magyarországon, tehát már 600 fölötti a betöltetlen körzetek száma

mondta az InfoRádiónak Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Az ország minden részén vannak betöltetlen körzetek, de súlyosabb a probléma Kelet-Magyarországon és azon belül a kisebb településeken, a megyeközponttól távolabbra eső településeken. A tartósan betöltetlen praxisok számára 2014 óta létezik támogatás, ami akkor 6-10 millió forint közötti összeget jelentett. Ez a 2017-es pályázattól duplájára emelkedett, azóta 12-20 millió forint közötti a támogatás. Egy új kutatásuk adatai alapján ennek hatására negyedévente országos szinten 12 körzetet töltenek be, tehát van eredménye a rendszernek.

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak itt körzeteket. A háziorvosok által adott válaszok alapján azt látják, hogy a legnagyobb probléma a körzetek elhelyezkedése. Van, hogy távol, eldugott helyen van a megyeközponttól, emiatt oda nem mennek a háziorvosok.

A másik fő probléma a betegek összetétele, a társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok számára nem annyira vonzó, ha sok az idős beteg. Ha ilyen mértékben növekedik a betöltetlen körzetek aránya, az már rövidtávon nagyon súlyos problémához fog vezetni

– jelentette ki a a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

betöltetlen praxis

praxishiány

háziorvos

háziorvosi praxis