Ezt jobb ha tudod, hiába a 2023-as nyugdíjemelés: rengeteg idős magyar kerülhet bajba

Portfolio   
  Megosztom
Ezt jobb ha tudod, hiába a 2023-as nyugdíjemelés: rengeteg idős magyar kerülhet bajba

December 13-án jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint 2023. január 1-jétől 15%-kal kell emelni a nyugdíjakat. Sok vagy kevés ez az emelés? Ha a nyugdíjasok bevásárlásai szempontjából nézzük, akkor nagyon kevésnek látszik - számolt utána a Portfolio.

Ahogyan az idei összesen 14%-os nyugdíjemelés is többé-kevésbé fedezi a 2021. január-novemberhez 2022. január-november tényadatai szerint mért 14,1%-os nyugdíjas éves inflációt (decemberben már inkább kevésbé, a nyugdíjas éves infláció 15% fölé is emelkedhet az év végéig), a jövő januári 15%-os nyugdíjemelés is fedezheti a 2023-as nyugdíjas pénzromlást, ha figyelembe vesszük a valószínűleg jövőre is elkerülhetetlen évközi nyugdíjemelési korrekciókat - írta elemzésében a januári 15%-os emelés kapcsán a Portfolio.

A cikk viszont arra is rámutatott, hogy egyáltalán nem enyhül a legszegényebb nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásokban részesülők helyzete, akiknek a juttatása nem haladja meg jövőre sem a 100 ezer forintot (legalább háromszázezer emberről van szó).

és ha nem dönt a kormányzat ebben a rendkívüli helyzetben rendkívüli szolidaritási juttatásokról jövőre sem, akkor rendkívül veszélyes körülmények közé csúszhat ez a háromszázezer idős, többnyire rossz egészségi állapotban és magányosan élő honfitársunk. Miután jövőre valószínűleg nem teljesülhetnek a nyugdíjprémium feltételei, az arra szokásosan félretett több tízmilliárd forint költségvetési előirányzatból a legszegényebb rászoruló nyugdíjasokat (és nyugdíjszerű ellátásban részesülőket) lenne célszerű és méltányos támogatni.

A cikk folytatása ITT, a Portfolion olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíjemelés

gazdasági krízis

infláció

energia spórolás