Bejelentette az államtitkár: jól járnak a magyar családok, így emelkednek a támogatások

MTI   
  Megosztom
Bejelentette az államtitkár: jól járnak a magyar családok, így emelkednek a támogatások

Tovább emelkedett a családtámogatások összege - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán szombaton. Hornung Ágnes arra emlékeztetett, hogy a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2010 óta a háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig négy év alatt több mint a duplájára nőtt.

A kormány számára 2010 óta kiemelt jelentőségű a gyermeket nevelő családok támogatása. Ennek részét képezi, hogy 2010-hez képest a gyed havonta folyósítható maximális összege 2023-ra több mint háromszorosára nőtt - írták.

A 30 év alatti anyák január 1-jétól érvényes személyijövedelemadó-mentessége a gyed és a diplomás gyed összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az érintettek, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalék nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyijövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni.

Az adómentesség természetesen a csecsemőgondozási díj (csed) összegéből is érvényesíthető - emelték ki. Mivel 2021. július 1-jétől a csed mértéke a korábbi 70-ről 100 százalékra emelkedett, a 30 év alatti gyermeket vállaló nők esetében a személyijövedelemadó-mentességnek köszönhetően az ellátás összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet.

A minimálbér emelkedésének hatására január 1-jétől nőtt az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülőknek járó gyod összege is. A gyod mértéke a bevezetéskor, 2019-ben bruttó 100 ezer forint volt havonta. A kormány vállalta, hogy az ellátás összege évről évre növekedve 2022-re eléri a minimálbér szintjét, vagyis 2023-ban a minimálbér emelkedésével a gyod összege is 232 ezer forintra nőtt - írták.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

családtámogatások

hornung ágnes

gyed

gyod

szja-mentesség

minimálbér-emelés