Nem mindennapi lépésre szánták el magukat: így mentenék meg a Velencei-tavat

HelloVidék   
  Megosztom
Nem mindennapi lépésre szánták el magukat: így mentenék meg a Velencei-tavat

A Fejérvíz Zrt. ügyvezetőjével, Laczi Péterrel és Csákvár polgármesterével, Illés Szabolccsal tárgyalt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a Velencei-tó kapcsán. Izgalmas projektet indítanak el ugyanis, amely szintén a tó vízszintjének emelkedését szolgálja. Újabb lépés következik a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében. Az „optimálistól” ugyanis még legalább 50 centiméternyire van a jelenlegi vízállás a tavon. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést követően jelentette be, milyen módon igyekeznek tenni az ügy érdekében, írja a feol.hu.

A tervek szerint erre úgy kerülhet sor, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére. Ez napi 800 köbméter vizet jelent. Ezzel párhuzamosan a csákberényi szennyvíztisztító telep is felmerült, amely hasonlóképpen idegen vízgyűjtőterületre pumpálja nyomott vezetéken keresztül a tisztított vizet – ez is bekerülhetne a Velencei-tó vízgyűjtőterületére, hasonlóan további természetes tisztuláson keresztül. Ez további napi 200 köbméter vizet jelent. Tehát összesen napi 1000 köbméter vizet fogunk tudni kormányozni még a Velencei-tó területére

- mondta el az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdtük, azt mondtuk, minden csepp vizet megpróbálunk itt tartani annak érdekében, hogy elérhessük a kívánt vízállást – ami már közeledik. Bár az optimálistól - a mostani közel 110 centiméter ellenére - még 51 centiméter választja el a Velencei-tavat. Tehát még van dolgunk bőven.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízállás

vízszint

szennyvíz

fejérvíz zrt.

csákvár

polgármester

tessely zoltán

illés szabolcs