Szorult helyzetben a magyar tejtermelők: hogy fognak ebből kilábalni?

Világgazdaság   
  Megosztom
Szorult helyzetben a magyar tejtermelők: hogy fognak ebből kilábalni?

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermelő gazdaságok. Ahogy a Világgazdaság írja, miközben az uniós túltermelés miatt folyamatosan esik a nyerstej felvásárlási ára, a fogyasztáscsökkenés miatt pedig a késztermékek átadói árai is alacsonyabb szintre kerültek, az állatokkal még mindig a múlt évi drága takarmányt etetik a termelők, s a magas áron megkötött gáz- és villanyszámlákat nyögik.

Ahogy a portál írja, jelentős árcsökkenés várható a hazai tejpiacon, a felvásárlási árak már márciusban is csökkentek, közel 6 százalékkal volt alacsonyabb a nyers tej ára itthon, a nyers tej kilogrammonkénti ára márciusban 204 forintot ért.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta:

az európai uniós ár és mennyiségi tendenciák a nyerstej és az importált késztermékek szempontjából is meghatározók a magyar piac számára. Minden, ami a spot piacon, majd az EU piacán történik, az 2-3 hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai folyamatok most lekövetik az európai trendeket, amelyre a magyar szereplők tevékenysége csak igen kis mértékben gyakorol hatást.

Hozzátette, a tavalyi rekord magas európai uniós tejáraknak köszönhetően Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek kezdtek kialakulni. Ahogy a szakember mondta, a magyar nyerstej kiviteli ára a tavalyi rekordszintről 2023 márciusára több mint 100 forinttal, csaknem 45 százalékos csökkenéssel 132,5 forintra süllyedt kilogrammonként. Harcz Zoltán kiemlete azt is:

a hazai feldolgozók által megtermelt és belföldön értékesített tejtermékek mennyiségében is csökkenés figyelhető meg. Áprilisban az egy évvel korábbi szinthez képest vajból például 15 százalékkal, tejfölből 28 százalékkal, túróból 30 százalékkal kevesebbet adtak el a belföldi piacon a gyártók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tejtermelők

tej

magyar tej