Súlyos dolog derült ki a magyarok alapvető zöldségéről: megvan, mi áll a háttérben

Agrárszektor   
  Megosztom
Súlyos dolog derült ki a magyarok alapvető zöldségéről: megvan, mi áll a háttérben

A vöröshagyma a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, éppen ezért volt sokszor szomorú látvány az, ami a boltokban fogadott minket. Igen jelentős mértékben drágult ez a zöldségféle is, ráadásul alig-alig lehetett hazait találni belőle. Mi áll a háttérben? Az Agrárszektor ennek nézett utána.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárszektornak elmondta, hogy egész Európában, Kelet- Európában, sőt, a nagy közép-ázsiai hagymatermelő országokban is tapasztalható terméskiesés, és termésméret-csökkenés, valamint az ukrán-orosz háború és a szankciós hatások is kihatnak. A hagyma világpiacán hiány alakult ki az ellátásban, ami jelentősen hozzájárult az árak emelkedéséhez. A termésátlagok 50-80 t/ha körül alakultak 2022-ben a tavaszi vetésű hagyma esetében, az áttelelő hagymák esetében nagyon nagy a szórás a termésátlagoknál, egyes területeken ez 25-76 tonna között mozog hektáronként.

Folyamatos a bekerülő hagyma, nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik hozzánk. Hazai termelésből a piac 50%-a látható el. A KSH külkereskedelmi adatai alapján jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import. Érdemes megemlíteni, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen, amennyire szükségük van

- válaszolta a lap kérésére a NAK.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hagyma

hagyma ára

infláció

drágulás

árak