Kiderült a csúf igazság: csak így kerülhet minőségi magyar liszt a boltok polcaira

Agrárszektor   
  Megosztom
Kiderült a csúf igazság: csak így kerülhet minőségi magyar liszt a boltok polcaira

A magyar boltokban a pékáruk is drasztikusan drágultak tavaly óta, sokszor nézhettünk farkasszemet 1000 forint feletti kenyérárakkal is. Ráadásul a hazai malomipart az elavultság, pontosabban az idejétmúlt gépparkok, épületek és szállító kapacitás jellemzi, az üzemeltetési költségek pedig magasak. Az új technológiákat kiszolgáló céllisztek hiánya azonban gátolja a termelést és az új termékek piacra jutását. Mindezentúl elmondható, hogy megkerülhetetlenné vált az, hogy ebben az ágazatban is komolyabb fejlesztések induljanak a versenyképesség érdekében.

Az orosz-ukrán háború alaposan felforgatta az európai és a magyar gabonapiacot is, plusz a búza minőségének és mennyiségének változása az adott év időjárási viszonyaitól függően megnehezíti a minőségi termékgyártást, fajtaválasztáskor a termésmennyiség előtérbe kerül a minőséggel szemben a mezőgazdasági fázisban, írja az Agrárszektor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egy friss kiadványa szerint a liszt minőségének változásához igazodó sütőipari technológiai változtatások nehezítik az azonos minőség elérését, a termékösszetevők változtatása az állandó, jó minőség ellen hat. Az új technológiákat kiszolgáló (hűtött kelesztés, gyorsfagyasztott termékgyártás) céllisztek hiánya gátolja a termelést és az új termékek piacra jutását.

Elavultság jellemzi az ágazatot

A hazai malomipart az elavultság, pontosabban az idejétmúlt gépparkok, épületek és szállító kapacitás jellemzi, ráadásul az üzemeltetési költségek is magasak. A malomiparban erős a koncentráció, a sütőiparban pedig jelentős decentralizáció, amely szerkezeti változás előtt áll, magas a szakboltok száma (2400-2500 szakbolt). Ami a feldolgozott gabonaipari termékek kereskedelmét illeti, elmondható, hogy az export értékét jelentősen felülmúlja az import értéke, nagy mennyiségű feldolgozatlan gabona hagyja el az ország területét, amellyel szemben nagy mennyiségben érkezeknek magasan feldolgozott import termékek.

Változásokra van szükség

Magyarországon évente átlagosan 5 millió tonna búza terem, amelyből a hazai malmok 1-1,2 millió tonnát dolgoznak fel. A lisztek további feldolgozását, felhasználását végző termékpályák számára fontos, hogy a termőhelyi adottságoknak megfelelő, a feldolgozóipari igényeket is kiszolgáló - a célliszteknek megfelelő - gabona fajtahasználat terjedjen el, és fajtatudatos gazdálkodás valósuljon meg. Ennek érdekében kiemelten fontos az integráció erősítése vagy a többéves szerződések kialakítása a gabonatermelők és a végtermékspecifikus lisztet feldolgozók, illetve felhasználók között, hogy állandó minőségű, technológiai változtatásoktól mentes termék-előállítási folyamat valósulhasson meg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

liszt

magyar liszt

ukrán gabona

nak