Ezek a magyar cégek most jól járhatnak: ők kaphatják olcsóbban az áramot júliustól

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezek a magyar cégek most jól járhatnak: ők kaphatják olcsóbban az áramot júliustól

Június közepén a magyar kormány bejelentette, hogy körülbelül 5 ezer magyar agrárvállalkozás részére fog könnyítést nyújtani az áramszerződéseknél. Ez mindenképpen jól hangzik, de vajon mennyire gondolják igaznak az ágazat szereplői? Hogy látják a szakemberek, mennyi valósulhat meg ebből az intézkedésből? Az Agrárszektor most ennek járt utána.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június 19-én a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány könnyítést nyújt magyar kis- és közepes vállalkozások számára az áramszerződéseknél. Ennek értelmében 2023. július 1-től az intézkedés hatálya alá tartozó vállalkozásoknál árplafont vezetnek be a fix áras áramszerződéseknél. Három ágazatnál, a feldolgozóipar, a szálláshelyszolgáltatás és raktározás-szállítás a kis- és közepes vállalkozásoknak a nettó 200 euró/MWh árszintet határozza meg, a szolgáltatók az érintett cégeknek ennyit számlázhatnak ki. A különbözetet, azaz a 200 euró feletti részt a kormány az állami költségvetési forrásból az energiaszolgáltatók felé ki fogja egészíteni - írta az Agrárszektor.

Az Agrárszektor korábban utánanézett, hogy a kormányrendelet alapján az egyet ágazatoknál mely főtevékenységgel rendelkező vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel. A jogszabályból azonban nem derült ki, hogy az adott ágazati szereplők mit gondolnak az intézkedésről, és hogy látják, mekkora segítséget fog az jelenteni a vállalat működését illetően. Az Agrárszektor tehát erről kérdezte meg az érintetteket.

Vannak olyan ágazatok, ahol a túlélés záloga lehet ez az intézkedés

Ez az intézkedés mindenképpen jó hírt jelent azon húsipari szereplők számára, akik olyan áramszerződéseket kötöttek, amelyek mostanra rendkívül kedvezőtlenné váltak – mondta el az Agrárszektor kérdésére Éder Tamás. A Hússzövetség elnöke beszélt arról is, hogy az árplafon ideiglenesen csökkenti azokat a teherkülönbségeket, amelyek a piaci versenyzők költségei között keletkeztek amiatt, hogy eltérő időszakra és eltérő kondíciók mellett kötötték meg a szerződéseiket a szolgáltatókkal. Mint fogalmazott, valószínűleg vannak olyan vállalkozások is, amelyeknek ez a kedvezményes lépés a további fennmaradást és működést teszi lehetővé, mert különben már azon gondolkodtak volna, hogy a magas költségek miatt – ideiglenesen – felhagynak a tevékenységgel.

A cikk folytatása az agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

agrárszektor

hellovidék

gazdaság

agrártámogatás