Kivezetik az árstopot, nem sok jóra számíthatunk: durva áremelések jönnek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kivezetik az árstopot, nem sok jóra számíthatunk: durva áremelések jönnek

Egy átlagos, háromfős magyar családnak közel 40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat a zsebéből az árstop vége augusztus és december között. És ez mindössze négy terméken, a csirkemellen, a disznócombon, a cukron és az étolajon realizálódna. Közel másfél év után, július 31 után kivezetik az élelmiszer-árstopot, írja a Pénzcentrum.

Az eddig árstop alatt álló termékek egy része várhatóan nagyot fog drágulni. Ezt persze a kereskedők csökkenthetik akciókkal. A várható árakról a boltok nem beszélnek, de más szakértők azért igen. Raskó György agrárközgazdász néhány hete úgy számolt, hogy bár a tojás és az UHT tej ára nemigen fog számottevően növekedni, addig

  • a csirkemell és a sertéscomb 500-600 forinttal,
  • az étolaj 30-40 százalékkal,
  • a cukor pedig még ennél is jobban drágulhat.

De lássuk akkor a mostani árakat: a KSH júniusi statisztikái alapján a sertéscomb kilója 1590, a csirkemellfiléé 1770, a cukoré 261 forint, miközben 1 liter napraforgó-étolaj 744 forintba kerül. Ezekre az árakra tudjuk rászámolni a Raskó György általi várakozásokat: így a két húsféle mai árához 550 forintot, az étolajéhoz 35 százalékos drágulást, míg a cukorhoz 55 százalékos emelkedést fogunk hozzácsapni. Ezek alapján így alakulhatnak az egyes termékek árai jövő hét keddtől:

  • sertéscomb: 2140 Ft/kg
  • csirkemell: 2320 Ft/kg
  • étolaj: 1004 Ft/l
  • cukor: 405 Ft/kg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

pénzcentrum

árstop

árstop kivezetése

élelmiszerárak

áremelkedés