Hivatalos: megszűnik tíz vasútvonal; a buszjáratok csak tűzoltásra elegendők?

hvg.hu   
  Megosztom
Hivatalos: megszűnik tíz vasútvonal; a buszjáratok csak tűzoltásra elegendők?

A tíz, augusztustól Volánbusszal kiváltandó vasúti mellékvonalból kettőnél is lassabb lesz az ígéretek ellenére a vonatnál a busz, de az egyiknél, a Dombóvár-Komló viszonylaton egy expressz buszjárattal próbálnak ezen javítani, árulta el a friss tervet a hvg.hu-nak Gulyás Gergely miniszter.

Hiába az érintett települések lakóinak, polgármestereknek, szakmai szervezeteknek a tiltakozása, a kormány nem lép vissza a tíz alacsony kihasználtságú mellékvonal bezárásától – derült ki pár nappal az augusztustól érvénybe lépő változás előtt, a csütörtöki kormányinfón. Ott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasúti közszolgáltatást lemondó, azt “vonathelyettesítő autóbuszos kiszolgálásra” cserélő Lázár János közlekedési miniszter felé tolva a felelősséget kijelentette:

Nem indokolt, hogy a kormány magához vonja a vasúti szárnyvonalak megszüntetésének kérdését, ezt a tárca döntötte el.

Ennek ellenére a jelek szerint mégis beleavatkozik a kormány az ügybe, miután kiderült, hogy a vonat helyett ígért buszos eljutás nem mindenhol lesz gyorsabb a végállomások között. A július 26-án közzétett új, buszos menetrend alapján tízből két helyen ez lesz a helyzet, hiszen

A Dombóvár–Komló viszonylaton tehát Lázár János közlekedési miniszter ígéretével ellentétben, miszerint ezután is “gyorsan” elvisznek minden utast, augusztustól az eddigi 45 perces vonatút helyett 69 perc lesz a buszút, és a buszra kerékpárt sem lehet felvinni.

A kormány ezen a legkirívóbb helyzeten javítana, tudta meg a hvg.hu a kormányinfó után Gulyás Gergely minisztertől. Méghozzá úgy, hogy tesztjelleggel beállítanak Dombóvár-Komló között egy gyorsbusz-járatot is, ami így akár még gyorsabb is lehet, mint a vonat volt.

Azt a miniszter sem titkolta a kormányinfón, hogy a kormányzat nem a mellékvonalakra koncentrál, amikor vasútfejlesztésben gondolkodik, a vasutat a fővárosi agglomerációban, utána a megyeszékhelyeken kell fejleszteni szerinte. Gulyás azt is mondta, hogy ahol a Volán el tudja látni a közszolgáltatást, és kicsi a kihasználtsága a vasútnak, ott a Volánnak kell lehetőséget adni. Úgy vélte,

az ország ahhoz biztosan nem elég gazdag, hogy olyan vasútvonalak mellett, amelyeknek az igénybevétele rendkívül csekély, egyidejűleg nyújtson Volán és MÁV-szolgáltatást.

Arra már nem tudott a miniszter pontos számot mondani, hogy mennyit spórolhat az állam a tíz vasútvonal leállításával. Valószínűleg amúgy az összeg elhanyagolható, nem véletlenül nem a takarékosságot emelte ki sem Lázár János, sem pedig a MÁV a nyilatkozataiban.

A hvg.hu megírta: a VEKE civil szervezet szerint például a MÁV-Volán csoport évi 600-800 milliárdos büdzséjéhez képest nem lehetne spórolni, Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint pedig “egy MÁV-os igazgató bérét nem éri el” vonalanként a havi megtakarítás.

Nem spórolnak azért sem, mert a Volánnak a hírek szerint 12 plusz munkavállalóra lesz szüksége. A MÁV személyszállító cégénél dolgozó, érintett 60 embert és a 24 pályavasúti munkavállalót sem küldik el, hanem máshová vezénylik őket, ahol szakemberhiány van.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfó

vasútvonalak

vonatközlekedés

vonatbusz

dombóvár-komló

mellékvonalak

gyorsbusz-járat