Ázsiai vendégmunkások szállták meg a Debrecen környéki falvakat: épül az aksigyár, a helyiek meg félnek

HelloVidék   
  Megosztom
Ázsiai vendégmunkások szállták meg a Debrecen környéki falvakat: épül az aksigyár, a helyiek meg félnek

Hatósági eljárást indított a mikepércsi önkormányzat, hogy kiderüljön, valóban több tucat vendégmunkás él-e egyetlen ottani családi házban. Az RTL Híradó egyik nézője fotót készített arról, ahogy a házból kijövő ázsiai munkások reggel kisbuszokba szállnak, amik Debrecenbe viszik őket. Sárándon is több ázsiai munkás él egy Kádár-kockában. A kínai munkáltatóval a héten egyeztetett a helyi önkormányzat.

Ázsiai építőmunkásokról készített fotót az RTL egyik nézője Mikepércsen. Azt írta mellé, hogy a több tucat ázsiai vendégmunkás debreceni nagyberuházásokon dolgozik, és mind Mikepércsen szállnak meg, méghozzá ugyanott, egy családi házban a településen. A Híradó stábja a helybéliek útmutatása alapján találta meg az épületet.

Többen főztek az egyik melléképületben, amikor odaértünk, de amint elővettük a kamerát, bezárták a kaput. Az udvaron mobilvécék, a vállfákon munkásruha szárad. Miközben forgattunk, egy kisbusz parkolt le, munkások szálltak ki belőle

- közölte az RTL.

A mikepércsieknek vegyes érzéseik vannak a külföldi munkások láttán. A Mikepércsi Anyák Egyesülete szerint a legnagyobb baj az, hogy alig tudnak valamit a településre érkező vendégmunkásokról.

Suttogás szinten megy, hogy esetleg ebben a házba is, a másik házban is láttak. Már mindenhol az emberek így nézik, hogy vajon ide is be van zsúfolva egy csomó ember

– mondja Kozma Éva, az egyesület egyik alapítója.

Az önkormányzat sem tudja pontosan, hány külföldi lakik a családi házban, és ehhez minden engedély megvan-e, ezért hatósági vizsgálatot indítottak.

Ennek az eljárásnak a keretében társhatóságokat is be fog vonni a mikepércsi önkormányzat jegyzője. Ilyen a Katasztrófavédelem, vagy a Népegészségügy a Kormányhivatal részéről

– mondja Tímár Zoltán polgármester.

A szomszédos településen, Sárándon is több vendégmunkást láttak a környékbeliek egy Kádár-kockában. Egyikükkel fordítóprogrammal tudtunk kommunikálni. Azt mondta, mind Debrecenben dolgoznak, egy elektronikai gyárat építenek. Sárándról járnak be az építkezésre.

Az udvaron egy fémszerkezet áll, de hogy miért, azt az önkormányzat hatósági eljárásban vizsgáltatja ki. A sárándi önkormányzat néhány napja egyeztetett a vendégmunkások munkáltatójával, jelezték a problémákat, mint például a szemetelés. Ígéretet kaptak, hogy ezt orvosolják, de ha belátható időn belül nem változik a helyzet, további lépéseket tesznek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkugyár

debrecen