Az életük a tét: félnek és tiltakoznak a helyiek az alsózsolcai akkubontó építése ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Az életük a tét: félnek és tiltakoznak a helyiek az alsózsolcai akkubontó építése ellen

Egy idén januárban hárommillió forintos törzstőkével sebtiben alapított szlovén cég építene akkumulátorbontó üzemet Alsózsolcán egy védett vízbázis tőszomszédágában. Kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, és a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik. Nem csoda, ha a helyiek és a környékbeliek nem kérnek a beruházásból - írta a Népszava.

Zsúfolásig megtelt kedden este az alsózsolcai közösségi ház, ahol az alsózsolcai polgármester vezetésével lakossági fórumon tiltakoztak a helyiek a szlovén Andrada cég tervezett beruházása ellen. A beruházó ugyanis egy félig üres üzemcsarnokot akar erre a célra átalakítani, amelynek másik részében az állami tulajdonban lévő Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka, logisztikai bázisa működik. Az ott dolgozók előre rettegnek attól, hogy néhány méterre tőlük veszélyes anyagokat bontanak majd szét - számolt be róla a Népszava.

A Miskolchoz közeli város független polgármestere, Szilágyi László a fórumon a lakossági fórumon közölte, előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot – használt akkumulátort – feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, és a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik

– közölte.

A polgármester az ügy egy másik érdekes részletére is felhívta a figyelmet: az Andrada Kft.-t idén januárban alapították hárommillió forintos tőkével Nagypáliban, majd egy augusztus 21-ei bejegyzéssel tették át a székhelyüket Miskolcra, vagyis egy újonnan létrejött, ismeretlen céget támogat a magyar állam 4,7 milliárd forinttal. Egy alsózsolcai önkormányzati képviselő szerint a szlovén adatbázisban sem találták nyomát a cégnek, ezért azt gondolják, hogy

A polgármester a fórumon azt is bejelentette, hogy két petíciót indítottak el, az egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, mindkettőben azt követelik, hogy ne épüljön akkumulátorbontó a város határában.

A Helyi Civilek Szövetsége meghívta a fórumra Csöbör Katalint, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, mert úgy vélték, ha a helyieket nem is, őt legalább bevonták a terv előkészítésébe. Csöbör nem ment el az eseményre, de utóbb kiderült, hogy folynak az egyeztetések a polgármesterrel, aki azt kérte a fideszes képviselőtől, hogy mindenképp készüljön részletes hatástanulmány a beruházásról, aminek a konklúziója szerinte az lesz, hogy egy ilyen környezetben, védett vízbázis közelében nem épülhet veszélyes üzem.

A Magyarországon egyre fontosabbá váló akkumulátoriparral a HelloVidék is nem egyszer foglalkozott, ebben a cikkünkben például annak igyekeztünk utána járni, hogy Újabb és újabb akkugyár épül a vidéken, de honnan lesz sokezer új munkás, kik fognak ott dolgozni?

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alsózsolca

akkugyár telepítés

tiltakozás

környezet veszélyeztető beruházás

gazdaság

autó