Lezárták a szabadstrandot, benézett a büfékbe a Dráva: teljes a készültség

HelloVidék   
  Megosztom
Lezárták a szabadstrandot, benézett a büfékbe a Dráva: teljes a készültség

Déli határfolyónk nem veszélyeztet lakóépületeket, ám több helyen védekezni kell. A drávaszabolcsi kikötőben kedden kora délután már az úttal egy szintbe került a folyó, de akkor még nem lépett ki medréből. Barcson az önkormányzat lezárta a drávai szabadstrandot, ahol teljesen a víz az úr. – Az épületeinket védjük a strandon, ahol jelenleg térdig ér a víz. Ez még nem a jéghegy a csúcsa, az előrejelzések szerint ez másfél méteres is lesz holnapra, mondta Koós Csaba, Barcs polgármestere a sonline.hu érdeklődésére. Tegnap délután a HelloVidék is exkluzív fotókat közölt, és beszámolt a Dráva áradásáról. 

Hozzátette: amikor megnő a vízszint a Dráván, mindig védekezni kell a partmenti épületnél. Mivel a büfé és vizesblokk ártérre épült, így számolni kell azzal, hogy időnként benéz a Dráva is. – Ma Biró Norbert közgyűlési elnök és Huszti Gábor alelnök is ellátogatott hozzánk, hogy tájékozódjanak az árvízi helyzetről. A barcsiaknak ez az állapot nem újdonság, szerencsére a víznek van hova folynia. Horvát barátainknál, a határ túloldalán már elöntött egy legelőt, ami jól látható a Dráva hídról tette hozzá a városvezető.

A térség országgyűlési képviselői is tájékozódtak az árvízi helyzetről. Szászfalvi Lászlóval egyeztetett Móring József Attila, aki önkéntesek segítségét ajánlotta fel a védekezésben.

Azt is elmondta, magasparti védekezés van Őrtilosnál, ahol a vízügy csak műszaki segítséget nyújt az önkormányzatoknak. Ahogyan azt is, hogy lakosságot, lakóházat nem fog érinteni az áradás, de a közlekedés és a horgászat tilos az árvízvédelmi szakaszokon. A tudósításból elhangzott, hogy a legmagasabban mért vízállás várhatóan nem dől meg Barcson, amely 634 centiméter.

A legnagyobb áradás a Dráván 1972-ben volt, amikor Barcson 618 centiméteres volt a Dráva Drávaszabolcson pedig 596, de a 2012-es árvíz is jelentősnek mondható. A már említett 1972-es rekord áradásra emlékmű hívja fel a helyiek figyelmét a Dráva partján, valószínűleg most azt is víz mossa.

Címlapkép: Jeki Gabriella

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

barcs

önkormányzat

dráva

áradás

strand

árvízvédelem