Recseg-ropog a hazai nyugdíjrendszer: tovább emelné az Orbán-kormány a nyugdíj korhatárát

HelloVidék   
  Megosztom
Recseg-ropog a hazai nyugdíjrendszer: tovább emelné az Orbán-kormány a nyugdíj korhatárát

Ezer sebből vérzik a magyar nyugdíjrendszer és ezzel minden jel szerint az Orbán-kormány is tisztában van, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt úgy tesz, mintha minden rendben lenne – írja a HVG, az alapján, hogy értesüléseik szerint a kabinet elismerte a hibákat az EU előtt és reformokat is ígért a helyreállítási alap forrásaiért. Cikkünk megjelenése után azonban ezt az információt a Pénzügyminisztérium cáfolta a HelloVidéknek.


 

A HVG információi szerint a kabinet elismerte a hibákat az EU előtt és reformokat is ígért. Első lépésben elkészítenek egy nemzetközi tanulmányt, amely megalapozhat egy 2025-ben várható nyugdíjreformot. Ezt a tervek szerint idén év végén nyilvánosságra is hozzák, azonban előre leszögezték:

mérlegelni kell a nyugdíjkorhatár további emelését, ugyanis a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan nagyot fognak ugrani a javuló élettartam és a nyugdíjba vonuló „Ratkó-unokák” tömegei miatt.

A KSH adatai szerint 2023. januárban drasztikusan, egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre ugrott a havi 300 ezer forint feletti nyugdíjra jogosultak száma, míg a legkisebb járandóságot kapóké sokkal kisebb mértékben csökkent.

Strukturálisan a legfőbb problémát továbbra is a társadalom elöregedése jelenti:

a gyermekszületések száma továbbra is drámaian alacsony, vagyis fokozatosan egyre kevesebb munkavállaló adójából kell eltartani egyre több nyugdíjast.

Történik mindez úgy, hogy a nyugdíjkassza már most hatalmas hiánnyal működik.

Frissítés! (2023.08.21. 16:37) - Reagált a Pénzügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után az alábbi, rövid cáfolatot küldte a HelloVidék szerkesztőségének a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya:

A hivatkozott cikkükben megjelent értesülés kacsa. A nyugdíjkorhatár emelése jelenleg nincs a kormány napirendjén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíj ellátás

nyugdíj kifizetés

gazdaság

orbán