Döntött a Tanács: fajsúlyos változás jön a Balatonnál, így alakítják át a magyar tengert

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Döntött a Tanács: fajsúlyos változás jön a Balatonnál, így alakítják át a magyar tengert

Összesen 690,7 millió forint fejlesztési forrásból gazdálkodik idén a Balaton Fejlesztési Tanács, amely két különböző hazai forráskeretből áll rendelkezésre: a Miniszterelnökség 190,7 millió forintnyi térségfejlesztési forrást, az Energiaügyi Minisztérium pedig az energia és klímapolitikai célokra fordítható fejezeti kezelésű előirányzata terhére 500 millió forint klímaadaptációs forrást biztosított. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) augusztusban tartott, rendkívüli ülésén a HelloVidék is részt vett. Mutatjuk, hogy mi mindenre költik ezeket a pénzeket a magyar tengernél.


 

A térségfejlesztési forrás felhasználásról még 2023. májusi ülésén döntött a Tanács, ám a Támogatási Okirat előkészítése, aláírása egyelőre folyamatban van. A klímaadaptációs forrás felhasználásnak esetében 2023. júniusi ülésén született döntés, és már jegyzik a Támogatási Okiratot is. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi, rendkívüli augusztusi ülésén a Miniszterelnökség által biztosított 190,7 millió forint támogatási döntéssel még nem rendelkező közbiztonsági és rendezvény támogatási keretének felhasználásra, illetve a településfejlesztési pályázati felhívás keretében támogatott projektekre vonatkozó BFT határozat módosítására tettek javaslatot.

A Miniszterelnökség által évente biztosított 190,7 millió forint felhasználása a tervek alapján a következők szerint alakul:

  • településfejlesztési beruházások támogatása;
  • közbiztonság – vízbiztonság fejlesztése;
  • kiemelt rendezvények, helyi identitást erősítő rendezvények támogatása;
  • Balatoni Partnerségi Program;
  • Mozdulj Balaton Program;
  • Tavak világtalálkozója;
  • térségi fejlesztéseket megalapozó társadalmi, gazdaságszociológiai elemzések, kutatások elkészítése;
  • lebonyolítási díj.

Ezekből a legnagyobb forrásigényt az első, a településfejlesztési beruházások támogatása jelenti, ami 57,7 millió forintot takar. A második legnagyobb térségfejlesztési forrást, 30-30 millió forintot szánnak a közbiztonság és vízbiztonság fejlesztésére, illetve a novemberben esedékes Tavak világtalálkozójára.

Előbbi, a közbiztonság és vízbiztonság fejlesztésére jóváhagyott 30 millió forintos összegű keret felhasználására vonatkozó feltételrendszert a szakemberek korábban jóváhagyták, és a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Kabinet ez alapján előzetesen összegyűjtötte a Balaton régió köz- és vízbiztonsági feladatait végző szervezetektől a támogatási szükségleteket. A támogatási kérelmek között a Veszprém Vármegyei Rendőr- főkapitányság közúti ellenőrzést támogató kabinet létrehozására irányuló kérése a legmagasabb, ez 12 millió forintot jelent. Zalában emellett rendszámfelismerő rendszert kívánnak beszerezni, vízimentést segítő eszközöket szereznének be és újítanának fel, de többen kérik a TAVIKÉP (a vízfelületet pásztázó nagy felbontású kamerahálózat) megjelenítő és vezérlő felület integrálását is a VÉSZ Központba, ami egy veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett ingyenesen alkalmazás. A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eszközkészletekre pályázik speciális ajtónyitáshoz, a Magyar Vöröskereszt létrehozná a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot.

Komoly hangsúlyt kaptak a balatoni kiemelt rendezvények is; ezek támogatására vonatkozóan az alábbi, vissza nem térítendő forrás felhasználási elveket hagyták jóvá: a térség fejlesztést szolgáló rendezvények esetében a minimum támogatási összeg 1 millió forint rendezvényenként, míg a helyi identitás erősítése céljából támogatott rendezvények esetében a támogatás összeg minimum 500 ezer forint, maximum: 1 millió forint rendezvényenként. Megyék között leosztásban Somogy és Veszprém vármegye 5 millió forintot kapott, Zala vármegye 3 milliót, míg a komplett balatoni térség szintén 5 millió forintos támogatásban részesült.

A Balatoni rendezvények támogatására beérkezett javaslatok:

  • Rock Balaton Fesztivál (Magyar Tenger.com Kft.)
  • XXX. Lellei Borhét (Balatonlellei Hegyközség)
  • V. Parti Pezsgés (Balatonlellei Hegyközség)
  • Élet a szőlő után, a bor születése (Sióvölgye Turisztikai és Szabadidősport Egyesület)
  • KeszthelyFest 2023. (Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár)
  • FÜREDI ŐSZ – Nyár záró és Őszi szezonnyitó események Balatonfüreden - kiemelt őszi programsorozatok: Romantikus Reformkor Fesztivál és a Szüreti Fesztivál (Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.)
  • Heppyend fesztivál 2023 (Csopak Község Önkormányzata)
  • XIX. Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe (Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület)
  • Karácsonytól Újévig a Szigligeti strandon (Szigliget Község Önkormányzata)
  • Szóljon Almádi a közösségről! Vendégváró asztal Budataván (Szóljon Almádi Kulturális Egyesület)
  • XXI. Tihanyi Gardália Napok (Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Paloznaki Szüret 2023 (Paloznak Község Önkormányzata)
  • 2023. évi Balaton átevezés (Magyar Kajak- Kenu Szövetség)

A klímaadaptációs forrás esetében megtörténik többek között a zöldfelület rehabilitáció Somogymeggyes községben, a gombai Forgách kastély parkjának felújítása, a b alatonudvari Születéspark klímaadaptációs szempontú zöldfelületi fejlesztése, a keszthelyi Csengey Dénes sétány zöldfelület rehabilitációja, a közösségi tér fejlesztése Nagyberény központjában, Balatonfüred és Balatonalmádi zöldfelületeinek fejlesztése, a parti sétány és kapcsolódó zöldterület kialakítása Balatonakaliban, a klímaváltozás környezeti hatásait mérséklő fejlesztések Balatongyörökön, több balatoni településen közterületkarbantartó elektromos teherautók/kisteherautók/járművek beszerzése, illetve környezettudatos közterületgondozás Balatonlellén.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete utóellenőrzést folytatott le és átvizsgálta a támogatásra javasolt pályázatokat. A tanács döntése az érintett forrásra vonatkozó, a Miniszterelnökség által kiállított Támogatói Okirat hatálybalépésével egyidőben lép majd hatályba.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balatoni fejlesztési tanács

gazdaság

turizmus

turizmusfejlesztés