Elöntik a hazai piacot az import tejtermékek: riadót fújtak a hazai termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Elöntik a hazai piacot az import tejtermékek: riadót fújtak a hazai termelők

Új erőre kapott a tejipari import, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, a piacon újra megjelenő olcsó külföldi tej és sajt rontja a magyar termelők helyzetét - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Terméktanács (TTT) .

Fontos lenne, hogy a vásárlók keressék a magyar termékeket, a hazai feldolgozók kínálatából válasszanak. Ugyancsak szükség lenne a sajtimport keretek közé szorítására, hiszen az időnként mélyen a valós előállítási költség alatti áron érkező félkemény sajtok súlyos kárt okoznak a magyar tejiparnak

- jegyezték meg.

Hozzátették, hogy az infláció és a korábban érvényben lévő árstop miatt megváltoztak a vásárlói preferenciák, a fogyasztói döntések középpontjában ismét a termékek ára áll, a vásárlók az olcsóbb termékeket keresik. A kedvezőtlen piaci helyzet miatt az elmúlt két évben a tejtermelő telepek 8, a tejtermelő tehénállomány 5 százaléka veszett el, és további állománycsökkenésre kell számítani.

Azt írták: augusztusban folytatódott a nyerstej felvásárlási árának csökkenése, a 151,47 forintos kilogrammonkénti ár 32 százalékkal alacsonyabb az év elejinél és 17 százalékkal az egy évvel ezelőttinél. Hangsúlyozták: az áresés nemcsak Magyarországra jellemző. Az év eleje óta az egész Európai Unióban csökken a nyerstej felvásárlási ára. Ennek oka a tejfelesleg, valamint a visszaeső lakossági fogyasztás. Az uniós nyerstejárak csökkenése miatt 2023 első hét hónapjában szinte valamennyi főbb tejtermék exportja erősödött az európai országokban. A belföldi eladások csökkenésével párhuzamosan nőtt a Magyarországra érkező külföldi félkemény sajt mennyisége. Hasonló a helyzet a dobozos tejek piacán is, az első fél évben ugyan jóval alacsonyabb bázisról, de csaknem a duplájára emelkedett nagykereskedői import - jelezték.

A fogyasztói árak is mérséklődtek, de az alacsonyabb árak ellenére egyelőre nem állt meg a kereslet csökkenése. Az első nyolc hónapban vajból 12, tejfölből 7, vajkrémből 17, tehéntúróból pedig 12 százalékkal kevesebb terméket tudtak eladni belföldön a hazai feldolgozók. Egyedül a tejből nőtt a kereslet: a korábban hatósági áras 2,8 százalékos UHT tejek népszerűségének köszönhetően a tejeladás tavalyi bővülése után idén is több tej fogy

- ismertették.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

import

tej

sajt

külföldi

gazdaság

hellovidek