Nagy támogatások révén fejleszenek a vidéki települések: egyre több helyen telepítenek napelemet

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nagy támogatások révén fejleszenek a vidéki települések: egyre több helyen telepítenek napelemet

Több hazai településen is nagyobb, életszínvonalat emelő beruházásra került sor az elmúlt időkben. A Tolna vármegyében található Kurdon orvosirendelőt építenek, Csibrákon pedig a meglévő ellátó intézetet újítják fel. Békés vármegyében, pontosabban Gyomaendrődön pedig az önkormányzat több intézménye energetikai rendszerét újította meg.

Új orvosi rendelőt hoznak létre a Tolna vármegyei Kurdon, Csibrákon pedig felújítják a meglévő rendelőt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz csaknem 400 millió forintos támogatásával.

A beruházásra azért van szükség, mert jelenleg leromlott épületben, rossz körülmények között működnek a rendelők

- mondta Müller János, Kurd független polgármestere az MTI-nek.

Közölte, az 1100 lakosú Kurdon egy már korábban is egészségügyi célra használt épületben, több mint 300 millió forintból alakítják ki az új, 247 négyzetméteres alapterületű rendelőt, ahol a háziorvosi mellett a fogorvosi ellátás és a védőnői szolgálat is működik majd. Az épületre az intézmény teljes áramfelhasználását biztosító napelemes rendszert telepítenek. A szomszédos, 300 lakosú Csibrákon 93 millió forint ráfordítással a közösségi ház egyik szárnyában működő rendelőt felújítják és átalakítják - tette hozzá.

Gyomaendrőd önkormányzata pedig mintegy 300 millió forint saját forrásból korszerűsítette több intézménye energetikai rendszerét - közölte Toldi Balázspolgármester az MTI-vel. Mint mondta, még 2022-ben, a többszörösére növekedett energiakiadások miatt döntöttek a költségcsökkentést célzó beruházások elindításáról. Ismertetése szerint napelemparkot telepítettek a sportcsarnoknál, a könyvtárnál és a szociális gondozási központ mindhárom telephelyén, továbbá a holtágnál, a nagyteljesítményű szivattyútelep mellé. Hozzátette: a napelemparkokat már üzembe is helyezték.

Közölte, több helyen korszerűsítették a fűtési rendszereket is: a sportcsarnok már év elején átállt a termálvizes fűtésre. A könyvtárnál, a gondozási központnál és az egészségügyi intézménynél a gázkazánokat cserélték le. Emellett elkészült a 12 600 lakosú város új, energiatakarékos közvilágítása; ledes izzóra cseréltek 2545 lámpatestet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tolna megye

békés megye

településfejlesztés

beruházások

gazdaság

hellovidek