Saját pénzük után futnak a magyarok: nem hajlandó fizetni nekik az új akkugyár

HelloVidék   
  Megosztom
Saját pénzük után futnak a magyarok: nem hajlandó fizetni nekik az új akkugyár

Miközben a magyar kormány öles léptekkel halad a világ második legnagyobb akkumulátor-nagyhatalma cím felé, és egyre másra dőlnek meg a beruházási rekordok, a lakosság pedig több helyen tiltakozik a veszélyes anyagok okozta egészségügyi és környezeti kockázatok miatt, addig az építkezéseken dolgozó magyar alvállalkozók egy része a dél-koreai beruházások körülményeire panaszkodik - írja a 24.hu. Az eddigi legnagyobb hazai akkumilátorgyár ugyanis még nem fizettek ki minden magyar beszállítót.

Mint ahogy a 24 írja, Röpködnek a milliárdok a dél-koreai SK-csoport akkumulátorgyárai körül: a komáromi üzem már ontja a nyereséget, Iváncsán a 700 milliárd forintból – több mint 80 milliárdos magyar állami támogatással – tető alá hozott monstrumban pedig mostanában indul a termelés. Azonban az építkezésnem több tucat magyar cég vett részt, akiket az egyik koreai alvállalkozó a The Duct Építőipari szolgáltató Kft. nem fizetett ki eddig maradéktalanul. A magyar cégek felháborodása jogos lehet hiszen tíz- illetve százmilliós nagyságrendű összegekről van szó.

A The Duct még a nyáron csődvédelmet kért, és ezzel 180 napos fizetési haladékhoz jutott, februárig nem is kérhetik tőle a számlák kifizetését. A 24.hu viszont megtudta, hogy a csődeljárásban összesen közel 8,9 milliárd forintnyi hiteligénnyel jelentkezett be több mint 60 cég, aminek a kisebb része lehet a magyar alvállalkozók követelése. Úgy fest azonban,

Legalábbis a The Duct azt vezette elő az októberben megtartott hitelezői egyeztetésen, hogy a bejelentett hitelezői igényeket „lényegesen meghaladó” követelése van a szintén koreai SK-csoporttal szemben. Erről hónapok óta tárgyalnak, de most a tárgyalások „kedvező fordulatot vettek”, elérték, hogy az SK legkésőbb 2023. novemberében rendezze a tartozását, írják.

Ez azért lenne nagy fordulat, mert a lap szerint eddig arról volt szó, hogy az SK követelése sokkal nagyobb, mint a The Ducté. Májusban az SK szt nyilatkozta, hogy csak egy jelentéktelen összeget tartott vissza, amely nem is fedezné az említett követelést. A hitelezők listáján mindenesetre elég nagynak látszik a nézetkülönbség: az SK ecoengineering Co. Ltd. Magyarországi Fióktelepe összesen 6,8 milliárd forintot követel (ennek a jogosságát a The Duct vitatja), ugyanakkor a The Duct június 30-ával lezárt mérlegében összesen 2,1 milliárd forint követelést tüntetett fel.

A 24.hu azt írja, hogy az iváncsai helyzet kicsit más mint a gödi - ahol a beszállítóknak szintén a pénzük után kellett futniuk –, de lényeg hasonló: koreai cégek vitatkoznak egymással és a lánc végén a magyar alvállalkozók várnak hónapok óta a pénzükre. Itt sem az akkumulátorgyári anyacég, az SK Innovation vagy a magyarországi SK On Hungary áll szerződéses kapcsolatban az építkezés magyar alvállalkozóival, hanem az SK ecoengineering által megbízott The Duct Kft.

A The Duct, amikor a hitelezőkkel folytatott egyeztető tárgyaláson előrevetítette, hogy ha nem járulnak hozzá a moratórium meghosszabbításához, akkor marad a felszámolás, és abból borítékolható, hogy az alvállalkozóknak a követelésük töredéke jut. A hitelezők serege egyébként igenszéles, szerepel rajta mosonmagyaróvári fémszerelvénybolt, vagy hulladékos társaság, vagy éppen egy koreai óriáscég.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

akkugyár

iváncsa

akkumulátor

hitelezés

tartozás

magyar vállalkozások

moratórium

hellovidek