Egymás után húzzák le a rolót a magyarok kedvenc üzletei: hol a bezárási hullám vége?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egymás után húzzák le a rolót a magyarok kedvenc üzletei: hol a bezárási hullám vége?

A reálbérek csökkenésével a kiskereskedelmi forgalom volumene is csökken szinte valamennyi üzlettípusban. A bérleti díjak pedig az MNB jelentése szerint jelentősen emelkedtek. A regionális városok bevásárlóközpontjaiban már lassan minden 10. üzletegység kihasználatlanul áll - számuk 2022 vége óta csaknem duplázódott. Ingatlanpiaci szakértőktől tudta meg a Pénzcentrum, hogy jellemzően a kedvezőtlenebb lokációjú, kevésbé karbantartott, nem hatékony üzlethelyiségeknél látható bezárási hullám.  A KSH adatai szerint egy év alatt 4 százalékkal csökkent az itthon üzemelő üzletek száma, 2019-hez képest pedig már-már félelmetes mértékben.

2023. első félévben a reálgazdasági folyamatok nem voltak támogatóak a kereskedelmiingatlan-piacon - kezdi legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentését az MNB. A kiskereskedelem kapcsán a jegybank kifejtette, hogy a reálbérek csökkenésével a kiskereskedelmi forgalom volumene is csökken szinte valamennyi üzlettípusban, írja a Pénzcentrum.

Legnagyobb mértékű (18,1 százalékos) volumen-csökkenés az üzemanyagtöltő állomásokon történt, a csökkenés magas mértéke egyrészt az üzemanyagárstop 2022. decemberi megszűntetésével, másrészt pedig a 2022. au gusztusi magas értékesítési volumennel magyarázható.

A folyó áras értékesítések tekintetében, a 2023. január–augusztus időszakban az üzemanyag-kereskedelem mellett a bútor és műszaki cikk üzleteknél figyelhető meg csökkenés, éves összevetésben 5,3 százalékos. Az üzemanyag-kereskedelem nélküli kiskereskedelmi forgalmon belül, folyó áron számolva az online csatornák aránya a 2021-es 11,4 százalékról 2022-ben 10,2 százalékra, majd 2023 első nyolc hónapjában 9,3 százalékra csökkent

- sorolja a jelentés, amely szerint ennek bőven nyoma van a kiskereskedelmi ingatlanpiacon is.

Ráadásul, mint írják, 2023-ban budapesti másodlagos és a regionális városokban található bevásárlóközpontok kínálati bérleti díjai emelkedtek.

2023. első félévben a 100–150 négyzetméter területű kiskereskedelmi üzlethelyiségek tipikus kínálati bérleti díjsávjainak középértékei emelkedtek vagy stagnáltak a 2022. év végi szintekhez képest. Az egyes kategóriákat tekintve, amíg a budapesti elsődleges bevásárlóközpontok és a bevásárló utcák jellemző kínálati bérleti díjai nem változtak, addig a budapesti másodlagos bevásárlóközpontok bérleti díja emelkedett leginkább. Ez utóbbiak esetén, a koronavírus-járvány idején lecsökkent bérleti díjsáv visszatért 2019-es, 30 és 50 euro/négyzetméter/hó közötti szintjére. Egy enyhébb emelkedés figyelhető még meg a regionális városok bevásárlóközpontjainak kínálati bérleti díjaiban is, itt a díjsáv teteje emelkedett 35-ről 40 euro/négyzetméter/hó szintre

- részletezték.

2023. első félévben kihasználatlanság tekintetében a regionális városok bevásárlóközpontjai esetén történt emelkedés, a 2022. év végi 5,5 százalékos szintről 9 százalékra. A budapesti bevásárlóközpontok esetén stagnálás, az elsődlegeseknél enyhe csökkenés mutatkozik.

Ezek az üzletek lehetnek veszélyben

Az ICON esetében nem érzékelhető ilyen hatás. Bizonyos rétegeknél észlelhető az impulzív vásárlás és az egyéb kiadások kerülése, így a tudatosabb költekezés nyer teret, mely hatással van a retail ingatlanok forgalmára is. Emellett a kedvezőtlenebb lokációjú, kevésbé karbantartott, nem hatékony üzlethelyiségeknél látható bezárási hullám

- mondta a Pénzcentrum megkeresésére Kákosy Zsolt MBA MRICS, a többek között a MOM Parkot is üzemeltető ICON Real Estate Management property management szenior igazgatója.

A szakember arról beszélt, hogy a bérleti díjak enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. A retail-egységek esetében nagyon sok egyéni jellemző van jelen az üzlethelyiségek elhelyezkedésétől függően - mekkora, milyen hosszú futamidejű bérlet, hol található, stb. 20 és 100 euró/négyzetméter között alakulnak jelenleg a havi bérletidíjak áfa nélküli értékei.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

üzletek

bezárások

infláció

bérleti díjak

üzlethelyiségek