Kifakadtak a magyar nyugdíjasok: kevesebb lett az emelés összege, mint amennyi járna

HelloVidék   
  Megosztom
Kifakadtak a magyar nyugdíjasok: kevesebb lett az emelés összege, mint amennyi járna

Elégedetlenek a nyugdíjasok a nyugdíjkiegészítéssel, vegyes indexálás szerinti - az aktívak béremeléséhez is igazított - számítás bevezetését, valamint egy valódi nyugdíjkorrekciós program azonnali elindítását sürgetik – közölte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa ma, a kiegészítéssel megfejelt nyugdíjak megérkezését, valamint a KSH fogyasztói árakról is készült gazdasági jelentés megismerését követően. A számításokat áttekintve a Nyuszet pénzügyi szakértői úgy vélik, egyáltalán nem zárható ki, hogy az éves emelés idén sem fogja fedezni a teljes évi, tényleges infláció mértékét. A szervezetnél úgy vélik, folytatódik a nyugdíjasok leszakadása az aktívan dolgozóktól.

"A kormányzat folyamatosan hangoztatja a költségvetés nyugdíjkiadásainak megugrását, ez azonban korántsem a megbecsülésünket jelzi. Az elmúlt évtizedben sikerült lecsökkenteni a GDP arányos nyugdíjkiadásokat a több mint 11%-ról 7,2%-ra. A minimálbéresek jövőre kétszámjegyű emelésre számíthatnak, mi 6% emelést várhatunk, pedig már ma is a létminimum alatti nyugdíjat kap idős honfitársaink fele. Ezzel folytatódik a nyugdíjasok leszakadása az aktívaktól, amin tartósan a vegyes indexálás bevezetése, azonnal pedig egy valódi nyugdíjkorrekciós program elindítása segítene" - írta közleményében a NYUSZET.

A kormány augusztus végén feladta a reményt, hogy megússzuk ezt az évet 15 %-os inflációval. Így köteles a különbözetet visszamenőleg kifizetni a nyugdíjasoknak. Az éves becsült nyugdíjas infláció 18,5 %, amely 3,1 %-os kiegészítő nyugdíjemelést tesz szükségessé. Ez megfelel a NYUSZET által hónapok óta követelt mértéknek. Az előző két évben keletkezett 1,5 %-os elmaradás keletkezett, amit azóta sem fizettek ki

- olvasható a NYUSZET közleményében.

A KSH ráadásul a két évvel ezelőtti nyugdíjas fogyasztási szerkezet alapján számol, de amikor a nyugdíjasok hitelezik 10 hónapon át az államot, amikor a két év alatt elszenvedett nyugdíjas infláció most is 30 % felett van(!), csak a legszükségesebbekre, mindenekelőtt a leginkább dráguló élelmiszerekre szűkül a fogyasztói kosarunk tartalma. Ezért követeljük a korrekt elszámolást

- írja a közleményben Juhász László, a NYUSZET elnöke.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyuszet

nyugdíjkorrekció

nyugdíjasok

nyugdíjemelés