Feketén bontott és szerelt autókat a szaki: eljárás indult a szekszárdi férfi ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Feketén bontott és szerelt autókat a szaki: eljárás indult a szekszárdi férfi ellen

Engedély nélkül végzett autóbontást és illegális szoftverekkel is dolgozott egy szekszárdi autószerelő műhely. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai leleplezték a jogellenes tevékenységet.

A pénzügyőrök ellenőriztek egy szekszárdi műhelyt, ahol a polcokra halmozva, különböző típusú, bontott autóalkatrészeket és a szétszereléshez szükséges eszközöket is találtak. A laptopon illegális szoftverek voltak, és egy hamis autódiagnosztikai eszköz is előkerült. Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakód olvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták.

A bontáshoz szükséges engedélyt az ellenőrzés ideje alatt nem tudták bemutatni a hatóság embereinek, ezért a pénzügyőrök értesítették a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztály munkatársait. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) munkatársa eseti szaktanácsadóként véleményezte a kárértéket. Megállapította, hogy a hamis szoftverekkel több, mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

Aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet! A jelenlegi szabályozás szerint, olyan személy végezhet bontási tevékenységet, aki az arra vonatkozó engedélyekkel rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autószerelő

illegáli szoftver

autóbontás

nemzeti adó- és vámhivatal