Döbbenet: ekkora kárt okoznak évente az illegális fakivágók

Szurok Dávid   
  Megosztom
Döbbenet: ekkora kárt okoznak évente az illegális fakivágók

Évente még mindig óriási kárt okoznak Magyarországon az illegális fakivágók. A szakemberek szerint az  illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása nemcsak gazdasági érdek: az országfásítási programmal együtt a klímaváltozás káros hatásait is enyhíti, ugyanis a meglévő, fával borított területek védelmét és fejlesztését szolgálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a HelloVidéknek elmondta, hogy csak több, mint 63 millió forintos bírságot szabott ki. A hivatal szerint egyre többen hírdetnek a közösségi médiában, leginkább azért, mert a felület nehezen ellenőrizhető.

Gombamód elszaporodtak az utóbbi időben az egyik legangyobb közösségi oldalon Facebook menüjében azok az illegális tüzifahírdetések, amelyek feketén kínálják a tüzifát. A NÉBIH ellenőrei csak novemberben a telefonos próbavásárlások során 70 hirdetésből 56 esetben, azaz a hirdetések 80 százalékában, olyan súlyos jogsértéseket észleltek, amelyek alapján a telefonszámok úgynevezett feketelistán való közzététele mellett döntöttek.

A Marketplacen megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát az is jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal. Szintén árulkodó jel, hogy ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító szám, név, telefonszám, jobb esetben telephelyi elérhetőség. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már több mint hat éve végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét, valamint ennek során gyűjti és elemzi az illegális fakitermeléssel és kereskedelemmel kapcsolatos adatokat

- kezdte lapunk megkeresésére a Nébih.

A hatóság szerint az illegális fakitermelések elkövetői túlnyomó részt – a közhiedelemmel ellentétben – nem a rászorulók, hanem a fakitermelésre és értékesítésre specializálódott, jól szervezett elkövetői csoportok. Az illegális fakitermelés – a lopás mellett – a legtöbb esetben közös tulajdonú erdő túlhasználatával, lábon értékesített erdő túlvágásával és a még rendezetlen tulajdonviszonyú erdők, illetve befásult termőföldek faállományának jogosulatlan letermelésével valósul meg. Az illegális fakitermelésben leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyék érintettek.

Csúnyán megüthetik a bokájukat az illegális fakivágók

Amennyiben illegális fakitermelésből származó faanyag kerül forgalomba, abban az esetben a Nébih az elkövetővel szemben közigazgatási bírságot szab ki. A hatóság súlyosabb esetben a faanyag kereskedelmi tevékenység végzését meghatározott feltételek teljesítéséig megtiltja, és a szállítóeszköz használatát korlátozza. Ezenfelül az illegális kitermelésből származó és értékesíteni próbált faterméket elkobozza, valamint bevétel elkobzást is alkalmazhat, ha a fatermék az eljárás alatt már nem lelhető fel.

Hivatalunk saját kockázatelemzése és kiválasztási módszerei alapján végzett célirányos, adminisztratív és helyszíni ellenőrzéseket. Ezt követően 518 eljárást folytattunk le 2022-ben. A megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést szűrtek ki, és töröltettek a szakemberek. Az összes kirótt bírság értéke 63,62 millió Ft, az elkobzott bevétel pedig mintegy 47,2 millió Ft volt. A zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 636,7 m3 volt a tavalyi évben.

- hívták fel a figyelmet.

Nehéz a tettenérés

A Nébih hatásköre alapesetben onnan indul, amikor a faanyag-szállítás megkezdődik tehát a kitermelés helyéről. Az eredetigazolás nélküli faanyag kiszűrése érdekében a hatóság együttműködik más szervekkel, így a rendőrséggel, a NAV-val, a kormányhivatalokkal és a rendészeti feladatokat ellátó szervekkel is. A hatósági szemlék során minden esetben a faanyag eredetének igazolását szolgáló két alapvetően fontos dokumentum meglétét, azaz a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat ellenőrzik.

Egyre nő azoknak a lakossági bejelentéseknek a száma, amelyek alapján sikeres ellenőrzéseket folytathatunk az illegális fakereskedőkkel szemben. Ebben partnereink a jogszerűen tevékenykedő kereskedők is, hiszen egyre inkább megelégelik a csalók piactorzító tevékenységét

- tették hozzá.

Az ellenőrzések mellett a megelőzés is rendkívül nagy jelentőséggel bír. Ebből kifolyólag a Nébih 2023-ban is folytatta a fatermék-hirdetések ellenőrzését. Mint írják, Facebookról és más közösségi média oldalakról történő faanyag-vásárlás kockázata rendkívül magas. A közösségi médiában ugyanis a hirdetési felület nehezen ellenőrizhető, valamint a felhasználók elsősorban a saját tudásukra, értékítéletükre hagyatkozhatnak.

A fokozott ellenőrzéseken túl a lakosság és a fogyasztók széles körű tájékoztatásával visszaszoríthatjuk az illegális fakereskedelmet. Ehhez a Nébih EUTR portálján a fogyasztóktól a legnagyobb cégekig, mindenki megtalálja a legrelevánsabb kérdésekre adott válaszokat.

Arra, a kérdésre, hogy milyen tendencia figyelhető meg az illegális fakivágással kapcsolatban idehaza a Nébih fontosnak tartotta leszögezni, hogy az illegális fakitermelés és kereskedelem mértéke számos szemponttól függ: a fapiac aktuális helyzetétől, a tűzifaáraktól és a téli időjárástól is.

A Nébih által rendszeresen és módszeresen végzett ellenőrzések, valamint a társhatóságokhoz köthető, és lakossági bejelentések következetes kivizsgálása eredményeként elmondható, hogy az illegális fával kereskedők előbb-utóbb horogra akadna

- zárták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

falopás

nébih

felmérés