A tejtermelés már nem fenékig tejfel: a neheze csak most jön

Agrárszektor   
  Megosztom
A tejtermelés már nem fenékig tejfel: a neheze csak most jön

Nyugodt lehet a hazai tejtermelésnek az idei év, diadalmenetre azonban idén sem lehet számítani, legfeljebb egyfajta egyensúly kialakulására. A felvásárlási árak lementek arra a szintre, amely már nem hoz nyereséget a termelőknek.

Nehéz éveken van túl a hazai tej-termékpálya, amelynek termelési fázisa talán az egyetlen állattartási szegmens volt 2023-ban, amely nem tudott részesülni az állattenyésztés felívelő időszakából. Az elmúlt időszakban az ágazat nagy hullámhegyeket és – völgyeket is megélt.

A nyerstej szükségtelenül volt drága 2022 novemberében és decemberében, az áremelést eltúlozták az ágazati szereplők. A hazai fogyasztói keresletre tekintet nélkül olyan mértékű tejtermék-áremelés történt - ami a nyerstejre is vonatkozott - amit már nem viselt el a magyar fogyasztó.

– mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász.

Hozzátette: ezt később korrigálnia kellett az ágazatnak, és amennyire szükségtelenül túllőttek az árakkal 2022 őszén, ugyanúgy most a másik oldalra leng ki az inga. Jelenleg a felvásárlási árak lementek arra a szintre, amely már nem hoz nyereséget a termelőknek, tehát jelen pillanatban a tejtermelők nagy része örül, hogyha nullára kifut. Most a nyerstej átlagára 150 forint felett alakul, ami a 214 forintos 2022-es decemberi átlagárhoz képest hatalmas zuhanás. Ez a 150 forint nyomorúságos ár, ismerve a költségeket ez gyakorlatilag csak a kiadásokat fedezi, hasznot nem hoz.

Nyugodt év jöhet

Fontos ugyanakkor, hogy 2024 a takarmányköltségek oldaláról nézve nyugodt évnek tűnik. Ez vonatkozik az abraktakarmányra, szójadarára is, és igaz a tömegtakarmányra is, mert ilyen csapadékos év már régen volt

– fogalmazott a szakértő.

Vagyis tejtermelők szerencséjére a legfontosabb költségtényező, a takarmány, nem fog emelkedni 2024-ben Raskó György szerint. Az agrárközgazdász szerint mindez reménysugarat jelent a tejtermelőknek.

Arra a kérdésre, hogy a csökkenő takarmányárak nem helyeznek-e nyomást a nyerstej áraira, a szakértő úgy válaszolt: a nemzetközi árak emelkedése miatt ez nem lehetséges most. Ha ilyen kísérletekkel szembesülnek a termelők, akkor inkább a spotpiacon értékesítik a tejet, ahol jelenleg 65-70 centet kapnak érte. Mindezek miatt nem várható további árcsökkenés a felvásárlásban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

tej

tejtermelés

tejárak