Megjelent a Batman-vágás a baromfihúsoknál: mit jelenthet ez?

Agrárszektor   
  Megosztom
Megjelent a Batman-vágás a baromfihúsoknál: mit jelenthet ez?

A hazai baromfihús-feldolgozásban szokatlan Batman-vágás, vagyis a csontos mell szárnydarabokkal az a darabolási módszer, amellyel a szakma szerint évek óta uniós áruként érkezik az ukrán baromfi Magyarországra, ráadásul a háború kitörése óta a korábbiaknál nagyobb mennyiségben – mondta el a Baromfi Terméktanács elnöke az Agrárszektornak. Az EU-ba irányuló ukrán import a hivatalos adatok szerint is meredeken emelkedik, a trükkel azonban Magyarországra is érkezhet baromfi – jóllehet ezt a kormány által elrendelt tilalom nem engedné.

Ki lehet játszani a tilalmat

Különösen szembetűnő az Ukrajnából származó baromfiimport látványos emelkedése, amely – némi trükkel – Magyarországra már uniós áruként utazhat tovább a szakmai vélemények szerint. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez már évek óta zajlik, mégpedig – az adatok is ezt támasztják alá – egyre nagyobb mennyiségben.

Mint ismert, a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelmére hivatkozva tavaly áprilisban átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint egyéb mezőgazdasági termékek importjára. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre, köztük a baromfihúsra is. Az eredetileg június 30-ig szóló korlátozást meghosszabbították, az ma is érvényben van. Igaz, októberben módosult a jogszabály, azóta az addig korlátozás alá eső ukrán cukor szabadon érkezhet Magyarországra. A baromfihús a szakmai álláspont szerint némi kerülőutat tesz, de szintén eljuthat a magyar fogyasztókhoz, ráadásul már évek óta.

Átcsomagolva máris uniós termék?

Nem lehet kizárni, hogy ukrán baromfihús „kerülőúton” jut be Magyarországra, ráadásul nem csak a háború óta, hanem azt megelőzően is ismert gyakorlat volt

– mondta el az Agrárszektornak Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Hozzátette:

néhány éve már felfigyeltek a szereplők arra, hogy a napjaink csirkeimportjában is meghatározó ismert ukrán cégcsoportnak, több uniós országban van saját daraboló és csomagoló üzeme, így ez már korábban is lehetségessé vált.

Az előzményekről szólva az elnök kifejtette: amikor még jóval a háború előtt Ukrajnával megkezdődtek itt a kereskedelmi megállapodások, akkor egy kvótarendszer alapján, a baromfitermékek esetében hozzávetőleg 70 ezer tonna körüli mennyiséget engedélyezett az Európai Bizottság Ukrajnának az EU-ba történő szállításaira. Az akkor megkötött szerződésben minden ismert baromfi termékre vonatkozóan rögzítették, hogy mennyit hozhat be Ukrajna.

Hívták Batmant

Ám a szokásos termék megnevezéseken túl, az ukránok kitaláltak az egyéb kategórián belül egy új terméket, melyet egyedi vámtarifa számmal láttak el (0207 13 70), ez volt a szakmai körökben Batman Cut -nak nevezett csontos csirkemell szárnydarabokkal, melyből a kvótán felül 2018-ban 50 ezer tonnát és 65-66 millió euró értékű terméket hoztak be az európai közösségbe. Az EU-ba érkező terméket darabolták, majd, mint Uniós termék került a piacra. Mára ennek az ukrán cégcsoportnak vágó és darabolóüzemei is vannak több EU tagországban, így Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában.

- mondta el az elnök.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

csirke

baromfi

baromfihús

batman-vágás