Megnyomták a vészcsengőt a tojástermelők: ezt jobb, ha mindenki tudja

Agrárszektor   
  Megosztom
Megnyomták a vészcsengőt a tojástermelők: ezt jobb, ha mindenki tudja

A versenyképes bérek biztosítása mellett egyre nagyobb gondot okoz a tojástermelőknek a madárinfluenza elleni védekezés, de az import árletörő hatása sem kedvez az ágazatnak.

A 2023-as év némileg megnyugvást jelentett a tojástermelők számára, hiszen a takarmányárak csökkenése eredményezett egy komoly mérséklődést a költségszintet illetően, ráadásul az év előrehaladtával az energiaárak is bíztatóbban alakultak – mondta el az Agrárszektornak Pákozd Gergely. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzátette:

Ahogy szépen lassan jöttek ki a 2024-re szóló ajánlatok, mindenki látta, hogy jelentősen csökkenni fog idén az energiaköltség is. Azok a szereplők, akik olyan méretgazdaságot értek már el, hogy tőzsdei áron szerződhettek, még hamarabb megkapták ezt az előnyt.

Jókor kellett venni

Az alelnök szerint ráadásul összességében is kiszámíthatóbb lett a környezet a tojástermelők szempontjából, nem adódott olyan nem várt sokk, ami tovább nehezítette volna a termelést. Tény ugyanakkor, hogy sok szereplő olyan készletezési stratégiát választott, ami sajnos a drága, 2022-es gabonára, illetve takarmány-alapanyagokra épített. Ennek oka, hogy egy éve még senki sem tudta, hogy milyen mennyiségben és milyen áron állnak rendelkezésre az alapanyagok.

Most azt látjuk, hogy ezek a készletek már futnak ki. Megfigyelhető egy ellentét a piacon, azok, akik nem készleteztek be annyira a drága takarmányból, és emiatt hamarabb el tudták kezdeni használni az olcsóbb takarmányt, érdemi előnyre tettek szert azokkal szemben, akik komolyan készleteztek, mert az ellátásbiztonságot helyezték előtérbe. Utóbbiak sokáig bennragadtak a drágább készleteikkel. Ilyen szempontból kettészakadt a piac.

Hasonló történt az energiaáraknál is: azokat, akik egy éves szerződésben voltak, év végéig nyomta a magas energiaköltség, akik tőzsdei áron szerződtek, hamarabb érezhették azt, hogy csökkennek a termelési költségek.

Sok múlott a szerencsén is

Fontos leszögezni, hogy mind a takarmány készletezése, mind pedig az energiabeszerzés legitim stratégiákon múlott. A kiszámíthatatlannak tűnő helyzetben 2022 végén stratégiailag megfontolt döntésnek tűnhetett a takarmány biztosítása magasabb árakon is, ahogy sok szereplő kénytelen volt szembenézni az akkori energiaszerződések áraival is.

Vagyis összességében nem a tervezésen, az üzletpolitikán, hanem a szerencsén múlott az eredményesség.

Fontos tényező még a bérnövekedés, amely mindenképpen jelentősen érintette az ágazatot. Ennek egy része már lezajlott 2023-ban, de látható, hogy idén is szükség van béremelésre. A tojáságazatban is jellemzően alacsonyabbak a bérek, a szektorban dolgozókat az infláció súlyosan érintette, a náluk jellemző bérkategóriákban a különösen nagyot dráguló élelmiszerek, illetve alapvető termékek súlya jelentős a fogyasztói kosárban.

A teljes cikkért katt az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

élelmiszer

tojás

baromfi