Orbán évértékelője: a pedofil-botrányon túl a 13. havi nyugdíjról és a vidéki aksigyárakról is beszélt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orbán évértékelője: a pedofil-botrányon túl a 13. havi nyugdíjról és a vidéki aksigyárakról is beszélt

2024. február 17-én, szombaton megtartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. A nagyjából egy órás beszédben a miniszterelnök röviden kitért a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozására, és természetesen szót ejtett arról is, milyen politikai- és gazdaságpolitikai utakon kíván elindulni a kormány. Orbán Viktor évértékelő beszédét a Pénzcentrum élőben közvetítette.


 

Orbán Viktor évértékelő beszédét a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozásával kezdte - írta élő közvetítésében a Pénzcentrum. Mint azt az államfő lemondása kapcsán elmondta, "olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel." Majd hozzátette, hogy a távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarországnak. Hozzátette, hogy az új elnök elsőleges feladata a nemzeti egység megteremtése lesz.

Orbán Viktor a botrány kapcsán részletekbe nem bocsátkozott ugyanakkor, így a kegyelmi döntés háttere sem kapott említést. Szóba került viszont az ügy kapcsán Varga Judit távozása, amely kapcsán elmondta, hogy "a jó emberek is hoznak rossz döntéseket", illetve, hogy

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy ha mást nem lehet tenni ebben a helyzetben, akkor legalább tanuljunk a hibáinkból. Szerinte "a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerüljünk ki."

Ezért - mint mondta - új gyermekvédelmi törvényt hoznak. Mint fogalmazott, hamarosan benyújtásra kerül egy gyermekvédelmi törvénycsomag. Ehhez kapcsolódva elmondta azt is, hogy sürgetni fogja a kormánypártokat, hogy az új köztársasági elnök személyének kiválasztását Novák Katalin hivatali idejének utolsó napján kezdjék el.

13. havi nyugdíj, költségvetési hiány és külkereskedelem

A pedofil-botrány után Orbán Viktor beszédében rátért a gazdasági helyzet értékelésére is. Mint azt a miniszterelnök elmondta, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – de a foglalkoztatási ráta 75 százalékos arányát 85 százalékosra akarja emelni a kormány. Számításaik szerint

Orbán Viktor a nyugdíjrendszer állapota kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megvédeni a 13. havi juttatásokat, ugyanakkor ez Varga Mihány pénzügyminisztertől költségvetési kötéltáncot követel. Az államháztartás kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megtartani az export és a külkereskedelem magas értékét (itt gratulált Szijjártó Péternek), a költségvetési hiányt viszont nem sikerült javítani.

A Covid előtti útra kell visszakapaszkodni 2024-re

- jelölte ki az utat Orbán, és sok sikert is kívánt ehhez a feladathoz Nagy Márton miniszternek.

Zöld-Energia-Stratégia

Mindezek után áttért az energia-gazdálkodás kérdéseire évértékelő beszédében Orbán Viktor. Mint azt a miniszterelnök elmondta, a jövő a zöld energiáé.

A zöld energiával tisztább, élhetőbb lesz az ország és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől

- vélekedett és hozzátette, hogy éppen ezért

Paks élettartamát meghosszabbítjuk, Paks II-t megépítjük, és jönnek a naperőművek, ez utóbbi szektorban minden eddigi rekordot megdöntött az ország.

Orbán Viktor hozzátette, hogy hamarosan felépülnek a tartalékerőművek, szerinte mindössze néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség korszakától. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az már keményebb dió, hogy hogyan tároljuk a megtermelt energiát, de már csak néhány év kérdése, és a személyes életterünkben mindenhol ott lesznek az energiatároló-eszközök,

Az akkumulátorgyárak természetvédelmi kérdéseire kitérve Orbán Viktor kifejtette, hogy a biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és csak az európai előírásoknak megfelelő üzemeket szabad engedélyezni, miközben a gyárak építése terén más országokkal is versenyezni kell. A vízgazdálkodás kérdéskörét, külpolitikai eszmeként is értelmezhetően leszögezte, hogy

Muszáj, hogy itt maradjanak az autógyárak

Ezután kitért a miniszterelnök Magyarországon működő autógyárak helyzetére is. Mint azt Orbán Viktor elmondta, el kell kerülni, hogy bezárják az autógyárakat és áthelyezzék máshova. Győr, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Szentgotthárd – hozott példákat, mennyire kitett a hazai gazdaság az iparágnak, itt kitért arra is, hogy több mint 13 ezer milliárd forintot termel az autógyártás Magyarországon. Vélhetően a Debrecenbe érkező BYD kínai autógyárra utalva pedig hozzátette, hogy

Magyarország Európa legjobbja kell, hogy legyen

A miniszterelnök a gazdaság jövője kapcsán leszögezte, hogy "azt akarjuk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen!" Orbán Viktor meglátása szerint ehhez a következő 5 lépésre van szükség:

  • gyorsan átlátjuk a világ átalakulását
  • gyorsan alkalmazkodunk
  • kimaradunk a háborús és szankciós politikából
  • nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk
  • a külföldre terjeszkedő magyar vállalkozásokat segítjük és átvesszük a világszerte új technológiákat

Orosz-ukrán háború, Svédország NATO-tagsága, és Donald Trump

Orbán Viktor évértékelő beszédének végén még kitért a külpolitikai helyzetre is. Szót ejtett többek között Svédország NATO-csatlakozásáról, ami kapcsán leszögezte, hogy már csak néhány lépés hiányzik ehhez. A közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán pedig abban reménykedik, hogy Donald Trump térjen vissza.

Beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása Európa gazdaságára is nagy terheket ró. Itt kiemelte, hogy meglátása szerint "az európai versenyképesség megroggyant, és ennek következménye a középosztály lecsúszása lesz".

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orbán

pedofil

botrány

évértékelő

gazdaság

brüsszel

akkumlátorgyár

novák katalin

miniszterelnök

pénzcentrum