Ünnepel Tolna: el se hinnéd, mi történt a várossal

MTI   
  Megosztom
Ünnepel Tolna: el se hinnéd, mi történt a várossal

Hatszáz éves fennállását ünnepli idén Tolna város, a háromnapos jubileumon többi között megáldják a nemrég felújított Szentháromság-szobrot.

Az évfordulót annak az írásos emléknek a keletkezésétől számítják, amelyben elsőként városnak nevezik Tolnát; ez a dokumentum egy 1424. május 25-én kelt, Zsigmond korabeli oklevél. A településen 2007 óta e dátumhoz közeli napon, május utolsó szombatján rendezik a város napját.

Tolna az elmúlt több mint fél évezredben virágzó város volt, a 15. században a mai lélekszámhoz közelítően nyolcezer lakost számlált, s bár később jelentőségét vesztette, a 18. századtól ismét fejlődésnek indult

- mondta Appelshoffer Ágnes polgármester. Hozzátette, a Tolna név - amelyet városként egyedüliként őriz a település - középkori, latinos formáját, a Thelenát és a római erősség nevét, Alta Ripát a mai napig használják utca- és intézménynevekben.

Elmondta, Tolna 2013 óta újra járási székhely, de Szekszárddal annak közelsége miatt nem tudja felvenni a versenyt a kereskedelemben, a szolgáltatásokban. Hangsúlyozta, hogy egyedülálló az egykori huszárlaktanyában kialakított kulturális központ, és jelezte: a következő években várhatóan több mint négymilliárd forint európai uniós forrás érkezik a városba.

A polgármester megemlítette: neves tolnai szülöttként tisztelik mások mellett Wosinsky Mór (1854-1907) régészt, Bezerédj Pál mezőgazdászt (1840-1918) a selyemgyártásban játszott szerepéért, Tóth János (1930-2019) Kossuth-díjas operatőrt és Parti Nagy Lajos írót.

A városháza tájékoztatása szerint az évforduló programjait május 24. és 26. között tartják majd. Hagyományosan a város napján, ünnepi közgyűlésen adják át a városi kitüntetéseket. Azon a hétvégén áldja meg Bábel Balázs kalocsai érsek a nemrég felújított, kétszáz éves Szentháromság-szobrot. Szerveznek elszármazottak találkozóját, helytörténeti kiállítást, koncerteket és gyermekprogramokat is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tolna

szülinap

születésnap

város születésnapja

szobor

évforduló