Közel az összeomlás? Egyre több a túlhajszolt magyar munkavállaló, ennek csak rossz vége lehet

Szurok Dávid   
  Megosztom
Közel az összeomlás? Egyre több a túlhajszolt magyar munkavállaló, ennek csak rossz vége lehet

Összességében eredményesnek tartják a szakszervezetek azt a figyelmeztető sztrájkot, amire még a múlt héten került sor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a HelloVidék megkeresésesre elmondta, hogy a dolgozók elszántak, és továbbra is kitartanak az álláspontjuk mellett, ugyanakkor, ha nem közelednek az álláspontok, akkor nem tartja kizártnak azt sem, hogy a közeljövőben egy újabb megmozdulásra kerüljön sor. László Zoltán lapunknak arról is beszélt, hogy az utóbbi időben sajnos azt látják a hazai üzemekben, hogy a feszített tempó miatt egyre nagyobbak az elvárások a munkavállalók felé, így nem meglepő, hogy egyre több azoknak a dolgozóknak a száma, akik a nagy nyomás miatt komoly egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve. A HelloVidék közben úgy értesült, hogy a Vasas szakszervezet egyik másik területén is elégedetlenek a dolgozók, így nem kizárt, hogy újabb helyen lehet hamarosan munkabeszüntetés Magyarországon.

Mint ahogyan arról a HelloVidék előzetesen elsőként beszámolt, március 13-án szerdán figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti Mercedes-Benz dolgozói azért, hogy jobb bérköveteléseket harcoljanak ki. A Vasas Alapszervezetének tagjai a kecskeméti telephely 3 szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelőüzem) 15 és 17 óra között hirdették meg a megmozdulásukat a bérköveteléseikért. A megmozdulásoson egyes hírek szerint kisebb atrocitások is voltak.

A dolgozók és a munkaadó között 2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás az idei évre.

Az MBMH Vasas Alapszervezet eredeti követelései:

  • 14%-os alapbéremelés 2024-re
  • 12%-os alapbéremelés 2025-re
  • Mindkét évben 600.000 forint cafeteria kifizetés
  • A vakáció juttatás 600.000 forintra emelése
  • kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
  • 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
  • 2025-ben egyszeri bruttó 250.000 forintos kifizetés
  • 2026-ban egyszeri 500.000 forintos kifizetés
  • A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény
  • mértékén felül 20 % munkaidő-kedvezmény biztosítás

Nyitottak a tárgyalásokra

Bár a fenti követelések elég egyértelműen fogalmaznak László Zoltán lapunknak elmondta, hogy nyitottak a tárgyalásokra.

Minden körülmények között fontosnak tartjuk hangsúlyozni, a sztrájk eszköz, nem cél. Amikor ehhez az eszközhöz kell nyúlni, akkor is tiszteljük a másik felet és ugyanezt a tiszteletet várjuk el

- hívta fel a figyelmet a HelloVidéknek.

Arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének engedni a követeléseikből a szakszervezet alelnöke azt mondta, hogy soha nem diktátumokkal ülnek le a munkáltatóval szemben, mivel mindig korrekt partnerségben gondolkodnak.

Ami az ott dolgozók jelenlegi átlagfizetését illeti, László Zoltán fontosnak tartotta leszögezni, hogy a havi fizetéseket nagyon sok tényező befolyásolja, ezért erre egy „átlag” számítással nem lehet válaszolni.

A Vasas Szakszervezet minden munkahelyen arra törekszik, hogy a munkáltató körülményeit is szem előtt tartó tisztességes és méltányos béreket harcoljon ki a dolgozóknak, akik ezért a bérért becsülettel megdolgoznak legjobb tudásuk szerint

- folytatta tovább.

Egyre nagyobbak az elvárások

Annak ellenére, hogy egyre több a külföldi munkavállaló száma a hazai üzemekben, a Mercedesnél a magyar munkavállalók száma és teljesítménye nem tette indokolttá még a külföldi munkavállalók bevonását és nincs olyan információ, ami arról szólna, hogy vannak ilyen tervek.

A Vasas Szakszervezet működési területén számos munkáltató alkalmaz külföldi munkavállalókat. Sok tapasztalattal bírunk ezen a területen

- tette hozzá.

Önmagában akár ez jó hír is lehetne az ottdolgozók szempontjából, ám koránt sincs okunk az örömre. László Zoltán elmondása szerint az utóbbi időben egyre inkább azt tapasztalják, hogy a működési területükön minden munkahelyen rendkívül magas elvárásokkal kell szembenézniük.

Az utóbbi időben rendre azt tapasztaljak, hogy folyamatosa terhelés alatt vannak a dolgozók. Mint mondja, nem egy, hanem számos ipari munkahelyről mondható ez el inkább hullámokban jönnek extrém nagy terheléssel járó időszakok.

Ennek hátterében alkatrész, alapanyag ellátási gondok, váratlan piaci fordulatok állnak. Ezek a hullámok hatalmas áldozatokat követelnek a dolgozóktól és családjaiktól

- hangsúlyozta.

László Zoltán szerint rengeteg olyan megoldást szenvednek el a munkavállalók szerte az országban, ami olykor nincs összhangban a törvényekkel, káros következményekkel jár magánéletre, akár egészségre. Ez azonban általános jelenség és nem a Mercedes gyárról szól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mercedes-benz gyár

kecskemét

bérmegállapodás