Veszélyben az idei termés: éhes nagyvadak járnak a kertek alatt

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben az idei termés: éhes nagyvadak járnak a kertek alatt

Minden évben problémát okoznak a gazdálkodóknak a mezőgazdasági területekre és kertekbe táplálék után bemerészkedő nagyvadak - írja a nool.hu.

Dr. Tajti Andrea, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal hatósági irodájának vezetője elmondta: a vadkár és a vadászható állat által a mező- és az erdőgazdálkodáson kívül másnak okozott kár kategóriáját fontos elkülöníteni.

2017-ben több mint harminc, a tavalyi év folyamán összesen 21 alkalommal érkezett a lakosságtól bejelentés a lakott terület közterületén vagy magánterületén, például kertekben megjelenő vadakkal – elsősorban vaddisznókkal, szarvasokkal – kapcsolatban. Havonta megközelítőleg két-három bejelentés érkezik, amelynek többségét tavaly és tavaly előtt augusztus és szeptember környékén tették a lakosok. Idén januárjában ezidáig egy bejelentést kaptunk

- mondta el a lapnak Dr. Tajti Andrea.

Amennyiben a károkozás nem a mezőgazdasági területeken, hanem közterületen vagy magánterületen történik, haladéktalanul írásban tájékoztatják az illetékes vadásztársaságot, akinek vadászterületéről a vad vélhetően származik.

Ezekben az esetekben a vadásztársaság saját hatáskörén belül jár el és megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy csökkentse a lakott területen megjelenő vad egyedszámát.

A Somoskőújfaluhoz tartozó, Kercseg-dűlőként ismert domboldalon található egyik hobbikert tulajdonosa, Maruzs Ferenc elmondta, miért láthatunk a kerítésekre aggatott műanyag palackokat és sörösdobozokat, kifeszített sárga jelzőszalagot.

Azért kell a kerttulajdonosoknak így elcsúfítaniuk a kerítéseiket, mert ezzel próbálják megelőzni, hogy a nagyvad azokon belül keressen táplálékot. Évről évre jelentkező problémáról van szó. A vadak rendszeresen megrongálják a kerítéseket, az azokon maradt szőrcsomók jelzik, hogy sok esetben a saját testi épségüket is kockára teszik a bejutásért

- mondta a mezőgazdasági szakemberből lett hobbikertész.

Amennyiben a vadak bejutnak a kertbe, nagy károkat okozhatnak: lehántják a fák kérgét, lerágják a termőrügyeket. Ezért a Kercseg-dűlő károsultjai a helyi vadászterület kezelőjéhez fordultak.

Nem mondhatok semmi rosszat a társaságra, hiszen anyagi kártérítéssel és szinte minden esetben hasznos tanáccsal láttak el minket károkozás esetén. A gond csak az, hogy az általuk javasolt kerítéselemek szörnyen drágák, a megítélt kártérítés sok esetben a befektetett munkát sem fedezi, nemhogy a kerítések újraépítését. Úgy gondolom, a gondot az okozza, hogy a terület vadeltartó képessége és a rajta élő vad létszáma aránytalan

– fejtette ki véleményét Maruzs Ferenc, aki szerint a helyzetre a megelőzés lehet a megoldás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kár

kártevő

nagyvad

szarvas

vaddisznó

nógrád

nógrád megye