Indul a gemenci valóságshow: nyolcadik éve közvetítik a fekete gólyák életét

MTI   
  Megosztom
Indul a gemenci valóságshow: nyolcadik éve közvetítik a fekete gólyák életét

Ismét nyomon követhetjük a gemenci fekete gólyák mindennapjait a Gemenc Zrt. élő videós közvetítésével. A videós projektet közvetítést azért indították el, hogy ne csak a szakemberek, tudósok, hanem bárki megfigyelhesse a fokozottan védett faj egyedeinek életét. A 2013-ban indult megfigyelés minden évben tartogat meglepetéseket, de továbbra is kiemelt cél a madarak háborítatlanságának megőrzése.

Idén is élőben követhetjük a gemenci fekete gólyák életét, akik várhatóan napokon belül elfoglalják az ártéri erdőben bekamerázott fészküket. Február 18-án indítja el az internetes élő közvetítést a Gemenc Zrt., így a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével folytatódhat a megfigyelés.

A gemenczrt.hu oldalon látható élő adás nyolcadik "évadát" kezdi meg idén: a megfigyelést 2013-ban kezdték. Egészen 2018-ig ugyanaz a gólyapár, Tóbiás és Sára foglalta el a fészket, majd 2019-ben új hím és tojó érkezett. A közvetítést azért indították el, hogy ne csak a szakemberek, tudósok, hanem bárki nyomon követhesse a fokozottan védett faj egyedeinek életét.

Elmondták, hogy az előző években többször pusztultak el fiókák a bekamerázott fészekben, amelyek az erdészeket, ornitológusokat, természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is megviselhették. Ez sok embert arra késztetett, hogy segítséget nyújtson a madaraknak, ezzel azonban nagy kárt okoztak volna a háborítatlanságot igénylő gólyáknak, amelyek könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is. Hangsúlyozták, hogy a Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét.

Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben előfordult, hogy a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012 és 2018 között eltelt hét évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek. Ahhoz, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül neveljen sok fiókát, az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa nekik a háborítatlanságot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szekszárd

gólya

fekete gólya

gemenc