Nincs szükség a drága bolti gyomirtókra: ezzel a filléres trükkel megszabadulhatsz a betolakodóktól

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs szükség a drága bolti gyomirtókra: ezzel a filléres trükkel megszabadulhatsz a betolakodóktól

A gyomok akárhol megjelenhetnek kertünkben és olykor rengeteg pénzt és időt emészthet fel az elpusztításuk. Ha viszont nem szeretnénk fáradozni a bolti szerek próbálgatásával és pénztárcánkat is meg akarjuk kímélni, akkor elég csak a konyháig mennünk és igazi házi csodafegyverre bukkanhatunk.

A kertészek egyik legnagyobb rémálma, amikor a gyepben, a térkő hasadékai között vagy a veteményeskertben egy-egy oda nem illő növény üti fel a fejét. A gyomok akárhol megjelenhetnek kertünkben és olykor rengeteg energiánkba telhet kihúzkodásuk, elpusztításuk. Ha nem a manuális módszert választjuk, akkor is mérhetetlen pénzt és időt emészthet fel a gyomirtás nem beszélve arról, hogy sokan tartanak a kereskedelmi forgalomban kapható drága, toxikus anyagoktól. Ha viszont nem szeretnénk fáradozni a bolti szerek próbálgatásával és pénztárcánkat is meg akarjuk kímélni, akkor elég csak a konyháig mennünk és igazi házi csodafegyverre bukkanhatunk.

A The Spruce tanácsa alapján, ha az ecet a konyhából, inkább a kertbe kerül, akkor egyfajta természetes gyomirtóként funkcionálhat. Minél nagyobb az ecetsav százalék annál “halálosabbnak” számít a gyomok elpusztítására használt szerünk, ezért ha kemény küzdelemre számítunk érdemesebb magasabb ecetsavtartalmű terméket vásárolnunk.

Mikor használjuk az ecetet?

A természetes gyomirtásnál kulcsmondat lehet, hogy mielőtt az ecetet használjuk ismerjük meg ellenségünket, vagyis tanulmányozzuk át alaposan milyen gyomnövényekkel állunk szemben. Ha például nem évelő gyomokról beszélünk, akkor érdemes időben elkezdenünk a gyomírtást, hogy még megelőzzük egy újabb geneárció elszaporodását. Ezt a gyomnövénytől függően tavasszal vagy nyáron is lehet. Ha jó időpontot választunk, akkor akár egy ecetes kezelés is megoldhatja a problémát.

Az évelő gyomokkal már nehezebb dolga lehet minden kertésznek. Itt nem elegendő megakadályozni a mag terjedését. Az ecetet általában a növekedési időszak során érdemes alkalmaznunk és ebben az esetben többször lesz rá szükségünk. Minden egyes alkalommal gyengülni fog a növény, míg végül a többszöri, ismételt ecetes permetezés el nem pusztítja teljesen.

Hogyan használjuk az ecetet?

A legegyszerűbben úgy használhatjuk, ha egy szórófejjel ellátott palackba töltjük az ecetes gyomírtót és a kiirtani kívánt növényre permetezzük figyelve arra, hogy leveleire, térzsére, virágaira és szárára fújnánk, nem pedig a talaj szintjén található részeire.

Nagyon fontos, hogy például ha gyepünkben szarporodtak el a gyomok kiemelten ügyeljünk arra, hogy az ecet közvetlenül a gyomnövényre kerüljün és ne érintse a füvet vagy más növényeket. Tény, hogy az ecet egy természetes szer, de ettől függetlenül helytelen használattal ugyanúgy káros lehet, mint a nem bio társai. Ne feledjük, hogy az ecet nem szelektív, nem válogatja ki, hogy gyomnövényről van-e szó, így nem csak a gyomokra lehet káros.

A fű és más növények károsodásának elkerülése érdekében használhatjuk az ecsetes módszert is a gyomnövények irtására. Így közvetlenül a gyomra egy ecsettel visszük fel a szert elkerülve a más növényekkel való érintkezést. Ha mégis a permetezés mellett döntünk, akkor addig ne nyomjuk meg a kioldógombot, amíg nem közvetlenül a célzott gyom közelében vagyunk.

Az ecetes kezelés előtt érdemes figyelni az időjárás előrejelzést és egy olyan időszakot választani, amikor pár napig egészen biztosan napsütéses napokra lehet számítani. Ez azért fontos, mert az ecetes permetezés hatékonyságánál jelentős szempont az idő és ha az eső túl korán lemossa az ecetet a növényről, akkor lehet, hogy nem fog működni a kezelés.

A gyomirtó hatékonyságát egy kis trükkel könnyedén javíthatjuk. Mivel a gyomok leveleit gyakran viaszos bevonat védi, amely megakadályozza az ecet bejutását, ezért keverhetjük bio gyomirtónkat valamilyen felületaktív anyaggal, ami önmagában nem hatékony, de az ecetet segítve igazi csodaszer lehet. Egyik legismertebb házi recept a mosogatószeres alkalmazás ebben az esetben keverjünk kb 1 liter ecethez 5 ml mosogatószert. Ezt a keveréket nem csupán hatékony gyomirtóként, de rovarirtóként is felhasználhatjuk.

Erre figyelj, ha ecetet használsz a kertben!

  • Ahogy már említettük az ecet nem szelektív, tehát elpusztítja a gyomnövényeket, de ha nem körültekintően használjuk, akkor a körülötte lévő füvet, dísz- és haszonnövényeket is.
  • Az ecetet otthonunkban sokszor használjuk fertőtlenítőszerként penészgombák és különböző baktériumok ellen. A kerti alkalmazásnál a célzott használat ebből a szempontból is fontos lehet, hiszen ne feledjük el, hogy a kertben számos hasznos baktérium él például a talajban, amit jó ha megkímélünk, ezért soha ne permetezzük a talajra az ecetes gyomírtónkat.
  • Ha mosogatószert használunk a gyomirtó elkészítéséhez, akkor fordítsunk arra is gondot, hogy áttanulmányozzuk a mosogatószer leírását, mivel sok termék tartalmaz olyan vegyi anyagot, amelyek kerti használata veszélyes lehet. Törekedjünk olyan mosogatószer választására, amely mentes a káros vegyi anyagoktól és kerüljük az antibakteriális jelölésű szerek használatát is a kertben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

ecet

kert gondozás

gyomirtás

gyomirtó

gyomnövény