Nagy bajban a búzatermés: nem segített a csapadék sem

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy bajban a búzatermés: nem segített a csapadék sem

Hiába az elmúlt időszak záporai, zivatarai nem szűnt meg az aszályhelyzet. A búza és a repce termés is gyenge képet mutat, mivel a csapadék csupán néhány négyzetkilométert fedett le - írja a 24.hu.

A portál szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez beérkezett információk alapján, hiába volt múlt héten sok eső, nem szűnt meg az aszályhelyzet és a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat.

A szervezet elnöke szerint a késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. Mivel a csapadék lokálisan és csak kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt, ezért a gazdáknak már korábban le kellett mondaniuk a jó termésről.

Az elmúlt időszak záporai csupán néhány négyzetkilométert fedtek le a szakember szerint, ráadásul a párás, hűvös idő a gombabetegségek kialakulásának is kedvezhet. Az elnök szerint annyi már biztos, hogy nagy átmenő készlette nem számolhatnak a búzapiacon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

agrár

agrárium

mezőgazdaság

búza

termés