Nagy bajban a búzatermés: nem segített a csapadék sem

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy bajban a búzatermés: nem segített a csapadék sem

Hiába az elmúlt időszak záporai, zivatarai nem szűnt meg az aszályhelyzet. A búza és a repce termés is gyenge képet mutat, mivel a csapadék csupán néhány négyzetkilométert fedett le - írja a 24.hu.

A portál szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez beérkezett információk alapján, hiába volt múlt héten sok eső, nem szűnt meg az aszályhelyzet és a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat.

A szervezet elnöke szerint a késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. Mivel a csapadék lokálisan és csak kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt, ezért a gazdáknak már korábban le kellett mondaniuk a jó termésről.

Az elmúlt időszak záporai csupán néhány négyzetkilométert fedtek le a szakember szerint, ráadásul a párás, hűvös idő a gombabetegségek kialakulásának is kedvezhet. Az elnök szerint annyi már biztos, hogy nagy átmenő készlette nem számolhatnak a búzapiacon.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

agrár

agrárium

mezőgazdaság

búza

termés