Turbózd fel az árnyékos kerted: íme néhány tanács, hogy lehet buja és virágzó udvarod

HelloVidék   
  Megosztom
Turbózd fel az árnyékos kerted: íme néhány tanács, hogy lehet buja és virágzó udvarod

Gyakran fullad kudarcba a kertészkedés, ha árnyékos kerttel rendelkezünk. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy olykor nem veszünk tudomást arról, nem minden növény kedveli a sötétebb, nyirkosabb helyeket. Persze vannak, akik nem is próbálkoznak kertgondozással, mondván, ilyen környezetben alig maradt életben növény. Ez viszont nem igaz. Most annak jártunk utána, hogy tudjuk kihasználni a kertünket akkor is, ha kevés napfény éri. Jó hír azoknak, akik már lemondtak a kertjükről: van megoldás! Ráadásul nem is gondolnánk milyen rejtett erőforrásokat, előnyöket tartogat magában egy árnyékos udvar! Lássuk, hogy hozhatjuk kertünkből a legjobbat!

Nem tagadható, hogy a növények imádják a napsütést, épp úgy, ahogy az emberek is. Viszont, ahogy az élet minden területén, úgy a napfürdőt illetően is meg kell találni az egyensúlyt. Ha túl sok időt töltünk a napon, annak káros következményei lehetnek a szervezetünkre, nincs ez másként a növényekkel sem.

Éppen ezért, nem biztos, hogy az a háztulajdonos jár jobban, akinek egész nap a kertjét süti a nap. Gondoljunk csak bele: a napos kertek folyamatos öntözést igényelnek, ráadásul nem is mindegy, hogy a nap melyik órájában tesszük ezt meg. A növények folyamatos hőnek és sugárzásnak vannak kitéve, nem csoda, hogy a nap könnyedén megégeti a leveleket.

Ennek fejében érdemes pozitívan tekinteni a hűvös, árnyékos kertekre. Éppen ezért, cikkünkben most összegyűjtöttük, milyen előnyökkel rendelkeznek a nyirkosabb, sötétebb udvarok, valamint, hogyan használhatjuk ki adottságaikat, hogy változatos és termékeny kertet hozzunk létre. Nézzük, miként fogjunk neki a kertrendezésnek egy árnyékos kert esetében!

  1. Az árnyékos kert is lehet változatos:

    A sikeres árnyékkert létrehozásának egyik legfontosabb szempontja a környezetnek megfelelő növények kiválasztása. Ha kertünket viszonylag kevesebb napfény éri, akkor válasszunk ennek megfelelően árnyékkedvelő növényfajtákat az ültetéshez. Nagyon sok virág van, ami ilyen környezetben is gyorsan és gyönyörűen virágzik.
  2. Kevesebb öntözés, jobb vízháztartás:

    Minél kevesebb fény éri a kertet, annál alacsonyabb lesz a hőmérséklet az adott területen. Ez azt jelenti, hogy kevesebb az esély arra, hogy a víz gyorsan elpárologjon. Ez azért nagy előny, mert a hosszabb, forró hónapokba n a nedves talaj kedvezően hat a növényeidre. Így azok a legnagyobb hőségben is képesek friss, zöld színben pompázni. Ráadásul a talaj így nagyon sok nedvességet megtart, így locsolni sem kell olyan sokat, így a vízfogyasztás is kedvezőbben alakul.
  3. Búcsúzz el a gyomoktól:

    Miután elkészült az árnyékkert, hamar rájön az ember, hogy ez sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint egy normál vagy napos kert. A legtöbb árnyékkedvelő növény mindenféle gondozás, tápoldatozás nélkül képes mesés virágokat hozni.

    Fentebb említettük, a legtöbb növény imádja a napot. Nos, a gyomok növények is. Egy árnyékos kert esetében viszont az, hogy kevés fény van, gátolja a gyomnövények növekedését. Ezáltal kevesebbet kell a kertben gyomlálni, ráadásul a gyommag-csírázás árnyékos környezetben jellemzően gyengébb, tehát nem feltétlenül fejlődik úgy, ahogy általában.

Mit ültessünk a kertünkbe?

Ahogy látjuk, nem kell sok macera ahhoz, hogy egy kevésbé napos kertből is kihozzuk a legjobbat. Viszont, ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük és megfogadjuk a fenti tanácsokat, akkor láthatjuk: sokkal több van az árnyékkertekben, mint azt valaha gondoltuk volna.

Ahhoz viszont, hogy tényleg pompázzon a kertünk, szükségünk van a növényekre, melyek ebben a környezetben is jól érzik magukat. Lássuk, melyek ezek!

Fűszernövények minden mennyiségben!

A legtöbb növénynek, különösen a fűszernövényeknek és a zöldségeknek nagy mennyiségű napra van szükségük a fejlődéshez, virágzáshoz. A szakemberek szerint ez minimum öt órát jelent. Szerencsére, számos olyan fűszernövény létezik, ami egészen jól fejlődik árnyékos körülmények között is. Ott, ahol egész nap több az árnyékos órák száma, a növények legtöbbször szétszóródva, bokrosabban nőnek. Sőt gyakran megnyúlnak, hiszen kapaszkodnak a fény felé. Ettől függetlenül tökéletesen jól érzik magukat tompa árnyékban vagy olyan helyen, ahol rövid ideig süt csak a nap.

Íme hét fűszernövény, amelyek meglehetősen jól fejlődnek árnyékos körülmények között is:

  1. petrezselyem
  2. citromfű
  3. metélőhagyma
  4. kakukkfű
  5. menta
  6. koriander
  7. oregánó

Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem!

Ne mondjuk le a zöldésgeskertől , csak azért, mert az udvar nem túl napos. Minden növénynek szüksége van napra ahhoz, hogy megfelelően növekedjen, de vannak olyan zöldségek, amelyek tolerálják, sőt akár értékelni is tudják a részleges árnyékot.

Ez különösen igaz a növekedés időszakára, amikor a kellemes reggeli napsütés után lecsap a forró, perzselő napsütést. Ha ezekben az órákban a növény árnyékban van, annak a palánta, ültetvény nagyon fog örülni. Ráadásul a legtöbb zöldséget akár fák alatt is termeszthetjük, melyek tökéletes árnyékot biztosítanak növényeink számára.

Mielőtt nekiesünk a veteményezésnek vagy a kert átrendezésének jó, ha tisztában vagyunk vele, melye zöldségeket tudjuk elültetni a kertünkben. Az árnyékban növekvő zöldségek túlnyomórészt leveles zöldségek és gyökérnövények, tehát ezeket érdemes első körben kiválasztani.

Ha ki akarjuk próbálni a zöldségek árnyékban történő termesztését , ne felejtsük el, hogy sok vízre van szükségük, viszont a víz és az árnyék tökéletes feltételeket teremt a csigák és meztelen csigák számára. Ezekre a kártevőkre mindenképp figyeljünk oda hiszen, ha nem vagyunk részen, könnyedén fel fogják falni a betakarításra várakozó zöldségeinket.

Ezeket a zöldésgeket érdemes árnyékos kertben termeszteni:

  1. saláta
  2. sóska
  3. spenót
  4. káposzta
  5. kelkáposzta
  6. brokkoli
  7. sárgarépa
  8. burgonya
  9. retek
  10. borsó
  11. bab

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árnyékos hely

árnyékos kert

sötét kert

sötét kedvelő növények

árnyékot kedvelő növények

zöldségek

fűszernövények

gyógynövények

kertészkedés

kertápolás

kertrendezés

kertgondozás