Több százezres bírság járhat a kertes ház tulajdonosoknak: eddig van idejük az engedélyeztetésre

HelloVidék   
  Megosztom
Több százezres bírság járhat a kertes ház tulajdonosoknak: eddig van idejük az engedélyeztetésre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2016-ban kezdeményezte a törvénymódosítást, mely azzal foglalkozik, hogy az illegálisan kialakított kutakat bírságmentesen lehessen engedélyeztetni. A határidőt módosították, a legfrissebb hírek szerint 2023. december 31-ig lehet kérelmezni az eljárást - írja a bama.hu.

Ahogy a portál írja, az érvényes szabályozás értelmében valamennyi újonnan épített kutat engedélyeztetni köteles az építtetője. Minden olyan kút fennmaradási engedélyköteles, amely korábban engedély nélkül épült, vagy a létesítési engedélyt ugyan megkapta, de a tervektől eltérő műszaki tartalommal épült meg.

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a tulajdonos, aki 2018. január elsejét megelőzően létesített kutat, ha a vízjogi engedélyezési eljárást kérelmezi, és az engedély megadásának feltételei fennállnak. Fontos tudni, hogy az engedélyezési eljárás minden olyan kútra vonatkozik – legyen az ásott vagy fúrt – melyet engedély nélkül létesítettek. Mivel a törvény nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító kutak között, így ezek engedélyezési feladatai megoszlanak a területileg illetékes jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok között

- hívta fel a figyelmet a lap.

Ahogy arra kitértek, a jegyzői hatáskörbe azok a kutak tartoznak, amelyek:

  • nem érintenek karszt- vagy rétegvizet,
  • az éves vízkitermelése 500 m³,
  • épülettel rendelkező ingatlanon található,
  • a kérelmező magánszemély és a kút házi ivóvízigényt, háztartási igényeket elégít ki.

A bejelentés elmaradása bírságot vonhat maga után, mely az engedéllyel nem rendelkező létesítmény értékének 80 százalékáig, az engedély nélküli vízhasználat vagy vízimunka esetén egymillió forintig terjedhet, de a magánszemélyre kiszabott bírság nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kút

fúrt kút

engedély

engedélyeztetés

határidő

kertes ház

kertes ház tulajdonosok