Kiderült a rejtély: egyik napról a másikra 55 ezer vadlúd tűnt el az Öreg-tóról

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a rejtély: egyik napról a másikra 55 ezer vadlúd tűnt el az Öreg-tóról

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a néhány héttel ezelőtt még vadlúd zsivajtól hangos Öreg-tó az elmúlt 2 hétben szinte kiürült. A jelenség most nem csupán amiatt alakult ki, mert néhány napja befagyott az Öreg-tó, hanem sokkal összetettebb okokra vezethető vissza. Melyek is ezek? - teszi fel a kérdést Facebook-posztjában a helyi természetvédelmi egyesület.

Ahogy a természetvédők posztjukban írják, a tavaly novemberi és decemberi időszak rendkívül erős volt, gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt a tatai Öreg-tónál látható, 55 ezer példány!

Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, aminek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be azokat.

Szintén fontos körülmény, hogy bár Tatán idén is eredményesnek volt értékelhető a szilveszteri tűzijáték tilalom (a ludak 70 százaléka itt maradt), ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték. A tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt.

- írják.

A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, gyakorlatilag az összes lúd azokra költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott láthatóak.

Viszont a természetvédők arra is figyelmeztetnek, hogy

Igazi világszenzációnak tekinthető, hogy a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye a rengeteg kedvezőtlen körülmény ellenére még napjainkban is létezik itt Tatán, az Öreg-tavon, de rendkívül következetes környezet- és természetvédelmi tevékenység szükséges ahhoz, hogy mindez még hosszú évekig fenn is maradjon. Ehhez továbbra is mindenki megértését, segítségét kérik!

Címlapfotó: MTI/Bodnár Boglárka

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tata

tatai öreg-tó

vadludak

természetvédelem