Büdösödik a víz, pusztulnak a halak: mi történik a Vértónál?

HelloVidék   
  Megosztom
Büdösödik a víz, pusztulnak a halak: mi történik a Vértónál?

A Zápor-tó után a Vértótól is érkezett olvasói jelzés: pusztulnak a halak, büdösödik a víz. A Szegedi Vízmű Zrt.-t kérdezve kiderült, hogy a problémát szezonális halpusztulás okozza, és ennek oka nem a vízminőség romlása - számolt be róla a delmagyar.hu.

Ahogy arról a portál beszámolt, olvasói panaszok érkeztek arról, hogy hiába levegőztetik, büdösödik a Zápor-tó vize, illetve üledék úszik rajta. Ezt követően a Vértótól is érkeztek panaszok a napokban. Mint írták, olvasójuk szerint bár a tavat levegőztetik, sok a döglött hal, és – talán emiatt – nagyon büdös a víz.

A lap a záportározók kezelőjénál, a Szegedi Vízmű Zrt. társaságánál érdeklődött: a Zápor-tóhoz hasonlóan itt is a hőség és a lecsökkent vízszint lehet a probléma oka? Esett-e elég eső az utóbbi napokban, hogy a baj megszűnjön? A portál megkeresésére, Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője válaszolt.

A kellemetlen szagot a horgásztóként is üzemeltetett Vértó körül a szezonális halpusztulás miatt érezhetik az arra járók. Ennek oka nem a vízminőség romlása, a tapasztalatok szerint inkább a kárászok túlszaporodása és a víz hőmérsékletének változása okozhatja. A jelenség nem egyedi, a pusztulás nem tömeges, a haltetemeket folyamatosan távolítják el a mederből a Szegedi Vízmű munkatársai. A víz levegőztetésére szolgáló berendezések továbbra is folyamatosan üzemelnek. Az elmúlt napokban esett nagyobb mennyiségű eső és a hőség mérséklődése is jó hatással van a tóra és annak élővilágára

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zápor-tó

vértó

halpusztulás

büdös víz

panasz

bejelentés

szegedi vízmű