Hozzánk is elért a vulkánkitörés: hazánkban így érzékelték a természeti jelenséget

HelloVidék   
  Megosztom
Hozzánk is elért a vulkánkitörés: hazánkban így érzékelték a természeti jelenséget

Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

Január 15-én szombaton, helyi idő szerint a késő délutáni órákban (itteni idő szerint kora reggel) a Tonga-szigetek térségében (amely a Csendes-óceán nyugati részén fekszik, kb. 17.000 km-re Magyarországtól) egy vulkánkitörés történt, amelynek következtében szökőár riadót is elrendeltek.

A vulkán hamufelhője 20 km-es magasságba tört, a hatalmas robaját pedig több, mint 1000 km-es távolságban is hallották. A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám pedig körbeérte a Földet, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték.

A hazánkban lévő mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. A nyomási zavar egyébként az összes állomáson átment, jellemzően 0,5-1,0 hPa-os változásokat okozva, egy-két helyen azonban több, mint 1,0 hPa-os változást produkált.

Az illetékes hatóságok szombaton közölték, hogy szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán.

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap fújta le a szökőárriadót.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

országos meteorológiai szolgálat

vulkánkitörés

légköri nyomásváltozás