Összefogtak a helyi önkormányzatok: levélben kérik a kormányt, vonja vissza a tűzifa rendeletet

HelloVidék   
  Megosztom
Összefogtak a helyi önkormányzatok: levélben kérik a kormányt, vonja vissza a tűzifa rendeletet

Hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége indított kezdeményezést, hogy a kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet. Emiatt levelet is írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) rossz jogalkotói döntésnek nevezte a rendeletet, és ezt öt érvvel is alátámasztotta:

  • A rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban tűzifakénti felhasználásra, nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég és tönkreteszi a kályhákat, kazánokat.
  • A rendeket veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.
  • A fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok a rendelettel felülírása évtizedekkel is hátráltatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.
  • A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem megengedhető.
  • Ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

önkormányzat

települési önkormányzatok országos szövetsége

töosz

fakivágás

rendelet