Vegyszer nélkül is száműzheted a kártevőket: így nem pusztulnak el a szobanövényeid

Agrárszektor   
  Megosztom
Vegyszer nélkül is száműzheted a kártevőket: így nem pusztulnak el a szobanövényeid

A lakásban sincsenek biztonságban a növényeink, bármikor megtámadhatja őket egy-egy kártevő, a legtöbb esetben azonban nehéz meghatározni, mi okozza éppen a problémát, és mit tehetünk ellene. Az Agrárszektor cikkében most elárulta, melyik ellen, hogyan lehet védekezni!

Bár nem minden kártevő okoz hatalmas károkat a szobanövényeken, ettől függetlenül, ha nem cselekszünk azonnal, amikor észrevesszük, és kezeletlenül hagyjuk a növényt, érhetnek minket kellemetlen meglepetések. Ami a legfontosabb, felesleges pánikba esni, hiszen ha időben észleljük a bajt, akkor még bőven meg tudjuk menteni a szobanövényünket, és most azt is megmutatjuk, melyik kártevőtől, hogyan lehet és ajánlott megszabadulni - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor.

  • A takácsatkák annyira kicsik, hogy szabad szemmel nem igazán lehet őket észrevenni, jelenlétüket általában az jelzi, hogy ilyenkor olyan, mintha apró sötét foltok lennének a növény egyes részein, valamint fehér hálószerű képződményt hagynak a levélerek mentén. Hibiszkuszon, a dracénákon és a borostyánokon gyakran előfordulhatnak. Hogyan védekezz? Szappanos vízzel mosd át a növényt, ezzel eltávolítva a kártevőket, de az a legjobb, ha a fertőzött részeket közvetlenül levágod metszőollóval. Alternatív megoldásként alkohol és víz 1:4 arányú keverékével is áttörölheted a növényt.
  • A levéltetvek általában ragacsos mézharmatot termelnek, emellett elszívják a nedvességet a növényből, majd hervadást és torz növekedést okoznak. Hogyan védekezz? A fertőzött növényeket nagynyomású vízpermettel alaposan mosd át, de különböző rovarirtó szappanokat, illetve neem olajat is be lehet vetni.
  • A viaszos pajzstetvek úgy azonosíthatók, hogy ha megjelennek, akkor növényünk olyan lesz, mintha pikkelyek lennének rajta. A kártevő a viaszos testével harmatot termel, így ha viaszos lerakódásokat, vagy korompenészt találunk a növények, az bizony a viaszos pajzstetű lesz. Hogyan védekezz? Töröljük át a növényt alkoholba mártott pamutkendővel, nagyobb növények esetén pedig erős vízpermettel mossuk át őket. Ha nagyon erős a fertőzés, akkor érdemes valamilyen rovarirtó szappant, vagy neem olajat kipróbálni.
  • A pajzstetvek jellemzően kiszívják a nedvet a növényekből, így ha azt látjuk, hogy sárgulnak a levelek, majd elszáradnak, elhalnak, akkor ellenőrizzük nem pajzstetűvel van-e dolgunk. Hogyan védekezz? Használj rovarirtó szappant vagy neem olajat a rovarok elpusztításához, de alkohollal átitatott vattakoronggal is letörölgetheted a növényeket, ezzel lemosva a kártevőket.
  • Az aknázólégy nemcsak a szobanövényeket, de a zöldségeket is komolyan megkárosíthatja. Ha furcsa, kanyargós, járatszerű vonalakat azonosítünk a növények, akkor az bizony az aknázólégy lesz. Hogyan védekezz? Készíthetsz otthon csípős paprikából, fokhagymából, vöröshagymából és vízből permetszert, de az is jó megoldás lehet, ha levágod a fertőzött részeket a növényről.
  • A liszteskék szárnyas, apró, porszerű megjelenéssel bíró rovarok. Károsíthatják a levelet alsó részét, amely emiatt hamar sárga lesz. A hibiszkus, a mikulásvirág és a borostyán nagyon kedvelt növényeik a liszteskéknek. Hogyan védekezz? Permetezd le a növényeket szappanos keverékkel, különösen a levelek alsó részét, a szappanréteg alatt ugyanis megfulladnak a kártevők.
  • A tripszek amellett, hogy súlyos hatással lehetnek a növények növekedésére, szívogatásukkal károsíthatják a leveleket, a gyümölcsökat és a virágokat is. Hogyan védekezz? A tripszek ellen használ rovarirtó szappant vagy neem olajat, és mosd át velük a levelek mindkét oldalát.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

szobanövények

kártevők

kártevők elleni védelem

tetű