Vegyszer nélkül is száműzheted a kártevőket: így nem pusztulnak el a szobanövényeid

Agrárszektor   
  Megosztom
Vegyszer nélkül is száműzheted a kártevőket: így nem pusztulnak el a szobanövényeid

A lakásban sincsenek biztonságban a növényeink, bármikor megtámadhatja őket egy-egy kártevő, a legtöbb esetben azonban nehéz meghatározni, mi okozza éppen a problémát, és mit tehetünk ellene. Az Agrárszektor cikkében most elárulta, melyik ellen, hogyan lehet védekezni!

Bár nem minden kártevő okoz hatalmas károkat a szobanövényeken, ettől függetlenül, ha nem cselekszünk azonnal, amikor észrevesszük, és kezeletlenül hagyjuk a növényt, érhetnek minket kellemetlen meglepetések. Ami a legfontosabb, felesleges pánikba esni, hiszen ha időben észleljük a bajt, akkor még bőven meg tudjuk menteni a szobanövényünket, és most azt is megmutatjuk, melyik kártevőtől, hogyan lehet és ajánlott megszabadulni - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor.

  • A takácsatkák annyira kicsik, hogy szabad szemmel nem igazán lehet őket észrevenni, jelenlétüket általában az jelzi, hogy ilyenkor olyan, mintha apró sötét foltok lennének a növény egyes részein, valamint fehér hálószerű képződményt hagynak a levélerek mentén. Hibiszkuszon, a dracénákon és a borostyánokon gyakran előfordulhatnak. Hogyan védekezz? Szappanos vízzel mosd át a növényt, ezzel eltávolítva a kártevőket, de az a legjobb, ha a fertőzött részeket közvetlenül levágod metszőollóval. Alternatív megoldásként alkohol és víz 1:4 arányú keverékével is áttörölheted a növényt.
  • A levéltetvek általában ragacsos mézharmatot termelnek, emellett elszívják a nedvességet a növényből, majd hervadást és torz növekedést okoznak. Hogyan védekezz? A fertőzött növényeket nagynyomású vízpermettel alaposan mosd át, de különböző rovarirtó szappanokat, illetve neem olajat is be lehet vetni.
  • A viaszos pajzstetvek úgy azonosíthatók, hogy ha megjelennek, akkor növényünk olyan lesz, mintha pikkelyek lennének rajta. A kártevő a viaszos testével harmatot termel, így ha viaszos lerakódásokat, vagy korompenészt találunk a növények, az bizony a viaszos pajzstetű lesz. Hogyan védekezz? Töröljük át a növényt alkoholba mártott pamutkendővel, nagyobb növények esetén pedig erős vízpermettel mossuk át őket. Ha nagyon erős a fertőzés, akkor érdemes valamilyen rovarirtó szappant, vagy neem olajat kipróbálni.
  • A pajzstetvek jellemzően kiszívják a nedvet a növényekből, így ha azt látjuk, hogy sárgulnak a levelek, majd elszáradnak, elhalnak, akkor ellenőrizzük nem pajzstetűvel van-e dolgunk. Hogyan védekezz? Használj rovarirtó szappant vagy neem olajat a rovarok elpusztításához, de alkohollal átitatott vattakoronggal is letörölgetheted a növényeket, ezzel lemosva a kártevőket.
  • Az aknázólégy nemcsak a szobanövényeket, de a zöldségeket is komolyan megkárosíthatja. Ha furcsa, kanyargós, járatszerű vonalakat azonosítünk a növények, akkor az bizony az aknázólégy lesz. Hogyan védekezz? Készíthetsz otthon csípős paprikából, fokhagymából, vöröshagymából és vízből permetszert, de az is jó megoldás lehet, ha levágod a fertőzött részeket a növényről.
  • A liszteskék szárnyas, apró, porszerű megjelenéssel bíró rovarok. Károsíthatják a levelet alsó részét, amely emiatt hamar sárga lesz. A hibiszkus, a mikulásvirág és a borostyán nagyon kedvelt növényeik a liszteskéknek. Hogyan védekezz? Permetezd le a növényeket szappanos keverékkel, különösen a levelek alsó részét, a szappanréteg alatt ugyanis megfulladnak a kártevők.
  • A tripszek amellett, hogy súlyos hatással lehetnek a növények növekedésére, szívogatásukkal károsíthatják a leveleket, a gyümölcsökat és a virágokat is. Hogyan védekezz? A tripszek ellen használ rovarirtó szappant vagy neem olajat, és mosd át velük a levelek mindkét oldalát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

szobanövények

kártevők

kártevők elleni védelem

tetű