Nem semmi látvány lehetett: „tollas malac” visongott az Eger-patakban

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi látvány lehetett: „tollas malac” visongott az Eger-patakban

 A nádasokban fészkelő madárfaj viszonylag gyakori hazánkban, ám rejtőzködő mivolta miatt ritkán pillanthatjuk meg, ám malacvisítás-szerű hangja gyakran elárulja jelenlététét. Sajnos azonban 2023 év elején nemcsak a guvat volt „feltűnő” a patakban és partján - írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az emberek már hozzászoktak, hogy az Eger-patak belvárosi és érsekkerti szakaszán rendszeresen bele lehet futni változatos, tekintetet vonzó madárfajokba. Így nem meglepő, ha télen Egerben, a megszokott tőkés récéken (Anas platyrhynchos) kívül nagy kócsaggal (Ardea alba), jégmadárral (Alcedo atthis) vagy éppen hegyi billegetővel (Motacilla cinerea) találkozunk, de az elmúlt években a járókelők között nagy feltűnést keltett egy mandarinréce (Aix galericulata) gácsér is, míg a madarászok pedig egy vízirigó (Cinclus cinclus) miatt zarándokoltak tavaly és tavalyelőtt decemberben a patakhoz - írta Facebook-posztjában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Ám kevésbé feltűnő madarak is fel szoktak bukkanni, és ezek közé tartozik a múlt héten észlelt guvat (Rallus aquaticus) is.

Ahogy megjegyezték: a nádasokban fészkelő madárfaj viszonylag gyakori hazánkban, ám rejtőzködő mivolta miatt ritkán pillanthatjuk meg, ám malacvisítás-szerű hangja gyakran elárulja jelenlététét. Főképp’ gerinctelenekkel táplálkozik, és általában télre elvonul tőlünk, de be nem fagyó vizeinknél át is telelhet.

Valószínűleg ez az egészséges példány is így döntött, és talán még párszor találkozhatunk majd vele, miközben hosszú csőrével próbálja elkapni zsákmányát. Sajnos 2023 év elején nemcsak a guvat volt „feltűnő” a patakban és partján, hanem az a borzasztó mennyiségű petárdamaradvány, egyben és összetörve is látható pezsgős üveg, szilveszteri duda és társaik, amik „gazdagították” a már itt lévő sörös, üdítős, energiaitalos dobozok, palackok és hasonlók által alkotott szemetet

- írták még.

A guvat egyébként Magyarországon védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állat

madárészlelés

bükk