Ezt egy hobbikertész sem úszhatja most meg: itt a 12 pontos augusztusi feladatlista

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt egy hobbikertész sem úszhatja most meg: itt a 12 pontos augusztusi feladatlista

Eljött az augusztus, a sosem látott kerti bőség hónapja, az év gyümölcs- és növénytermő időszakának talán a leggazdaggabbika. Ilyenkor aztán akad tennivaló a kertben garmadával. Ha haszonkertünk van nagyon sok dolgunk lesz, de ha csak a balkonon, teraszon tartunk néhány növényt, ezeket a fontos tennivalókat ilyenkor akkor sem kerülhetjük el. 

1. Öntözzük, amit szükséges

Azokat a növényeket, amelyek igénylik, gondosan öntözzük meg. Cserepes növényeink alá helyezzünk tányért vagy tálcát, ezáltal is takarékoskodva a vízzel. Fontos, hogy csak azokat a virágokat öntözzük, amelyek kezdenek ellankadni. A víz áztatni fogja a gyökérzónát is, mivel a száraz időjárás hatására a gyökerek felszínre kerülnek, és ez még sebezhetőbbé teszi a növényeket.

Nem szabad túlzásba vinni az öntözést, mert meleg időben a levelek sokszor csak petyhüdtek lesznek és lekonyulnak. Teljesen fölösleges a fű öntözésére pazarolni a vizet. Ne aggódj amiatt, hogy a gyep kisárgul, egy jó felhőszakadás után gyorsan visszanyeri színét, ráadásul idén nem szűkölködünk szerencsére csapadékban.

2. Gyomláljunk, kapáljunk

Gyorsan nőnek a gyomok is a csapadékosabb időjárásban, ezért fontos feladat a gazolás. De arra figyeljünk, hogy nem minden növény gaz, ha annak tűnik sem. Érdemes például a széles levelű útifűből néhányat betakarítani, és szirupot főzni belőle. Erről ITT írtunk részletesen

3. Az elhalt virágok eltávolítása

Az évelő növények esetében elővigyázatosan, de az elhalt / elhervadt virágokat el kell távolítani az egyéves növények, a rózsák illetve a bokrok esetében. Ettől a növényünk nem csak ápoltabbnak fog tűnni, de ez által serkentjük az újabb virgzást illetve a magzást.

Túl késő már ilyenkor permetezni a rózsákat. A fertőzött részeket vágd le, és égesd el, véletlenül se kerüljenek a talajba vagy komposztálóba, hiszen tovább terjesztik a fertőzést.

4. Ne felejtkezzünk el a metszésről, ritkításról

Naponta szánjunk pár percet arra, hogy eltávolítjuk az elszáradt virágokat, visszametsszük a száradásnak indult leveleket, így arra ösztönözzük virágjainkat, hogy többet virágozzanak, és ne a magzással legyenek elfoglalva. A ritkítás is serkenti a növényeket, s nagyobb terméshozamra ösztönzi őket. A dália, a bab és a cukkini, ha folyamatosan ritkítjuk, nagyobb termést hoznak, gyorsabban nőnek.

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a betakarítás után, augusztus elejéig lehet elvégezni a zöldmetszést. Ez azt jelenti, hogy a periferiális részek ritkításával több fényt kap a fa belseje, ami gondoskodik a termőrészek egészségességéről is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében.

5. Gondoskodjunk a sövényről

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszéséhez. Ilyenkor a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk őket a kívánt formára.

6. Széna betakarítása - igen, otthon is

Tökéletes ez az időszak a szénakaszáláshoz, és amíg az időjárás megengedi, vágjuk le a füvet a kertben vagy a réten - ha van olyanunk. Fontos ezt megtenni, mielőtt az új fű növekedni kezd, mert így nem kell dupla munkát végezni. Akár hagyományos kaszával, akár damilos fűnyíróval lenyírhatjuk a gyepet. A szénát jól gereblyézzük el azért, hogy kisebb legyen a terület termékenysége. A magvak mostanra kihullnak, és kevesebb mint egy hónap áll a rendelkezésünkre, ha tavasszal sűrűbb pázsitot szeretnénk, vagy nagyobb területet akarunk bevetni fűmaggal.

7. Magok begyűjtése

Gyűjtsd össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait. Hiszen mi lehetne nagyobb élmény, mint olyan növényekben gyönyörködni, melyeket te magad termesztettél magról. De ébernek kell lenned, hiszen a magok egy szempillantás alaltt kipattannak a magházból. Tehát vágd le a magházukkal együtt még akkor, amikor már majdnem érettek, vagyis amikor éppen elkezdenek barnulni. Helyezd őket egy papírzacskóba, címkézd őket, majd helyezd hűvös, száraz helyre, hogy elálljanak, míg előveszed őket az ültetéshez.

8. Tápoldatozzuk a cserepes virágainkat a balkonon, teraszon

Ha kéthetente tápoldattal látjuk el a cserepes virágokat, pompásan fognak virágozni nyár végén. Az évelők és a zsenge egynyáriak, amelyek folyamatosan virágzanak, igénylik is ezt a fajta gondozást. Vásárolhatunk speciális tápoldatokat az egyes növényekhez, a virágzó egynyáriakhoz, de az általános tápoldat is hatásos.

9. Takarítsuk be a termést

Ez a bőség igazi hónapja. Lassan minden kertben érik már a paradicsom és a paprika, a gyökérzöldségekből is szüretelhetünk, lehet szedni a padlizsánt és a tököt, a cukkini is bőséggel hozza még termését, a gyümölcsökről nem is beszélve. A gyümölcsöt termő növényeinket folyamatosan tartsuk szemmel és szedjük le róla azt, ami már megérett.

Takaríts be mindent, ne pazarolj, amit nem tudsz felhasználni, fagyaszd le, vagy cseréld el másokkal, ajándékozd el. A vöröshagymát, mogyoróhagymát, fokhagymát akkor szedd le, amikor a száruk vége "összeesett", elkezdett barnulni, papírszerűvé vált. Szárítsd őket addig, amíg a felső héjuk zsírpapírszerűvé szárad. Apropó, ne felejtsétek el, hogy a bokrok és a fák alá hullott gyümölcsöket mindig gyűjtsétek össze, ha lekvárnak nem is, pálinkának még jó lehet...

10. Vessünk el zöldfűszereket, hogy legyen télire

Vess petrezselymet, hogy legyen mit elraktároznod télire. Gyűjtsd össze, és fagyaszd le vagy szárítsd meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát. Ültess cserépbe is a fűszernövényeidből. Használj többfunkciós komposztot erre a célra. Vágj egy ágat a növényből, tedd földbe, öntözd bőségesen, és várd, hogy kihajtson a téli palántád.

11. Gondolkodjunk előre: rendeljük meg most a magokat jövőre

Amint a vetőmag katalógus megérkezik, vagy mi keresgélünk a kertészeteknél, akár online is, érdemes kiválasztanunk, és meg is rendelnünk kedvenc növényeink magvait a nagykereskedésektől, mert elképzelhető, hogy ha nem lépünk időben, a legkeresettebb növényfajtákat eladják. Ha időben rendelünk, több az esélye annak, hogy amit kérünk, azt be is tudják szerezni, és vethetünk is ősszel, ha például hagymás virágokat tervezünk jövőre a kertünkbe. Ahogy közeledik az ültetés és vetés ideje, annál kisebb lesz a választék.

12. Komposztáljunk rendszeresen

A komposztálással csökkentheted a háztartási és akerti hulladékot, ráadásul szerves trágyát készíthetsz, mellyel a kiskerted is áplálhatod. Az így keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, a segítségével akár végleg elhagyhatóak a szintetikus tápoldatok és a műtrágya. A komposztálásnak azonban van néhány fontos szabálya, amit tudni kell, ha nem akarunk vele több kárt okozni, mint hasznot.

Ha ezeket a lépéseket betartod, garantáltan kiélvezheted a komposztálás előnyeit.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti munkák

augusztus

kiskert

hobbikertész

balkon